Steeds meer elektrische steps in Helmond

In Helmond, net als in veel andere steden in Nederland, is het momenteel niet toegestaan om met een elektrische step op de openbare weg te rijden. Alleen elektrische steps die zijn goedgekeurd door de RDW mogen op de openbare weg worden gebruikt.

E-steps zijn populair

De populariteit van elektrische steps is de afgelopen jaren enorm toegenomen, mede dankzij de opkomst van deelstap bedrijven zoals Lime en Bird. Hoewel deze deelsteps in sommige steden in Nederland beschikbaar zijn, is het in Helmond nog niet mogelijk om ze te gebruiken vanwege de wettelijke beperkingen.

Enkel RDW-gekeurde steps zijn toegestaan

Volgens de huidige wetgeving worden elektrische steps beschouwd als bijzondere bromfietsen, wat betekent dat ze moeten voldoen aan dezelfde eisen als bromfietsen, zoals de RDW-keuring, een verzekering en het dragen van een helm. Dit is momenteel niet het geval voor de meeste elektrische steps die op de markt zijn, waardoor ze niet legaal kunnen worden gebruikt op de openbare weg.

Deelsteps

Hoewel sommige steden, zoals Amsterdam en Rotterdam, een experiment uitvoeren met deelsteps om te zien hoe ze passen in de stedelijke infrastructuur, is Helmond nog niet begonnen met dergelijke experimenten. Toch zijn er veel inwoners van Helmond die graag elektrische steps willen gebruiken als vervoermiddel, omdat ze snel en gemakkelijk kunnen worden meegenomen in het openbaar vervoer en geschikt zijn voor korte afstanden.

Elektrische steps voor privé gebruik

Om aan deze vraag te voldoen, zijn er enkele bedrijven die elektrische steps aanbieden voor persoonlijk gebruik zoals nr1elektrischestep.nl. Deze steps zijn echter alleen geschikt voor gebruik op privé terrein, zoals een eigen oprit of tuin. Tegenwoordig worden elektrische steps ook zakelijk ingezet. Het is belangrijk om te benadrukken dat het illegaal is om deze steps te gebruiken op de openbare weg in Helmond, tenzij ze voldoen aan de regels van het RDW.

Het is nog niet duidelijk wanneer de wetgeving rondom elektrische steps zal veranderen, zodat meer mensen in Helmond en andere steden ze legaal kunnen gebruiken. Sommige partijen pleiten voor een soepeler regelgeving en meer experimenten met deelsteps om te zien hoe ze passen in het Nederlandse verkeer. Voorlopig blijft het echter belangrijk om de huidige wetgeving te respecteren en alleen elektrische steps te gebruiken die zijn goedgekeurd door de RDW en zijn toegestaan op de openbare weg.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"