Stijgende gasprijzen: zo bespaar je energie

De stijgende stroom- en gasprijzen zijn het gesprek van de dag. Ten gevolge van zorgen over de gasvoorraden voor de aankomende winter stijgen de prijzen fors de laatste tijd. Momenteel zijn de Europese gasvoorraden aan de lage kant wat kan leiden tot prijsstijgingen van uiteraard gas maar ook andere producten. Omdat je aan het einde van het jaar niet met een hoge energierekening wil zitten, vraag je je waarschijnlijk af wat je zelf kunt doen om energie en gas te besparen.

Op Twitter zagen we al een grap voorbijkomen dat een dame een abonnement op de sportschool genomen had omdat ze met haar abonnement voordeliger in de sportschool zou kunnen douchen dan thuis. Er zijn nog genoeg dingen die we wel voordelig thuis kunnen doen, want met de volgende tips kan jij deze herfst en winter wat euro’s besparen. Zo kun je toch nog heerlijk thuisblijven om bijvoorbeeld te bankhangen en TV kijken of een gokje wagen in een online casino op je mobiel, tablet of laptop.

Stap over op ledlampen in plaats van gloeilampen

Met de donkere wintermaanden op komst is verlichting in huis doorgaans de grootste stroomverbruiker. De meeste huishoudens zijn al overgestapt op ledlampen in plaats van gloeilampen. Energiezuinige ledlampen kunnen je fors in energiekosten besparen op jaarbasis. Daarbij is het uiteraard verstandig om verlichting niet onnodig aan te laten staan.

Haal de stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact

Nog een simpele manier om wat centen te besparen is om de stekkers uit het stopcontact te halen van de apparaten die je niet gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan je televisie, radio, stereo, computer en keukenapparaten. Zet de apparaten helemaal uit en vergeet ook niet om opladers uit het stopcontact te halen. Vooral oudere modellen, die warm worden, blijven stroom gebruiken zelfs als je ze niet gebruikt.

Kies voor een droogrek in plaats van de droger

Als gevolg van het koude weer hebben we de verwarming weer vaker aanstaan. Het voordeel hiervan is dat we een hoop van onze was prima op een waslijn of droogrek kunnen drogen. Of wat dacht je ervan om de was op je radiator te leggen? Een wasdroger kost namelijk ongeveer een euro aan stroom per keer. Je hoeft je droger niet gelijk weg te doen, maar door het gebruik ervan te minderen kun je heel wat euro’s op jaarbasis besparen.

Wassen op een lagere temperatuur

Als het op wassen aankomt kun je gemakkelijk geld besparen door op lagere temperaturen te wassen. Wist je dat je al de helft in energiekosten kunt besparen als je op 30 graden wast in plaats van 60 graden? Het apparaat gebruikt namelijk de meeste energie voor het verwarmen van het water. Echter zal je wel een langer wasprogramma moeten gebruiken als je kouder wast zodat je kleding net zo schoon wordt. Gelukkig zijn de hedendaagse wasmachines voorzien van een eco-stand, dit wasprogramma is duurzaam en zorgt ervoor dat je was mooi schoon uit de trommel komt.

De vriezer ontdooien

Een heel gemakkelijke manier om kosten te besparen is om je vriezer regelmatig te ontdooien om ijslagen te verwijderen. Een ijslaag van slechts twee millimeter zorgt er al voor dat je viezer tien procent meer stroom verbruikt. Over het algemeen is het verstandig om je huishoudelijke apparaten periodiek te onderhouden en schoon te maken. Hierdoor werken ze niet alleen beter, maar zullen ze tevens zuiniger werken wat je energie bespaart. Als je iets wilt ontdooien uit de vriezer, zet het dan in de koelkast in plaats van het aanrecht. Op deze manier help je de koelkast te koelen waardoor dit apparaat minder hard hoeft te werken. Bovendien is het veiliger om je voedsel op deze manier te ontdooien omdat bacteriën minder snel groeien in koudere temperaturen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00