
Tips voor duurzaam opruimen
Wat doen we met de spullen die wegmoeten?
Opruimen is eigenlijk: een betere plek of bestemming vinden voor je spullen. Als opruimcoach verdeel ik de spullen die weg moeten in drie categorieën, en vervolgens handel ik daarnaar, samen met mijn opdrachtgever of klant.
– Afval. Dit zijn onbruikbare spullen die geen restwaarde meer hebben. Voorbeelden: niet te repareren kapotte spullen, etensresten, verpakkingen etc. – Deze categorie spullen moet afgevoerd worden op een verantwoorde manier. Als je dat slim aanpakt heb je eigenlijk bijna geen restafval: bijna alles kan bij het GFT, in de plastic-, papier-, of glasbak, óf naar de milieustraat. Ik ben daar erg handig in geworden en ik vind het een sport om (bijna) geen restafval over te houden. Goed voor ons milieu!
– Kringloopartikelen. Kleding, speelgoed, meubels, huishoudelijke artikelen, boeken; bijna alles is nog goed voor een tweede leven. Het is immers zonde om iets wat nog in prima conditie is weg te gooien, en iemand is er blij mee te maken. Naast kringloopwinkels zijn er tal van instellingen die kringloopgoederen inzamelen om minima te ondersteunen, om bij te dragen het milieu, of om geld voor goede doelen te verzamelen. Ik ken ze inmiddels allemaal in mijn regio! Het geeft me altijd een goed gevoel om de spullen daar achter te laten, in plaats van naar de vuilstort. Vooraf goed sorteren en schoon aanleveren is wel een must, en fatsoenlijk, vind ik.
– Te verkopen items. Goede spullen die niet kapot zijn, hebben waarde, ook als je er zelf geen gebruik meer van wilt of kunt maken. Verkopen via kanalen als Marktplaats, Vinted, Facebook, of veilingsites zoals Etsy en Catawiki is dan een leuke, duurzame en vaak lucratieve optie. Ook zijn er rommelmarkten waar je als particulier je overtollige goede spullen kunt verkopen. Veel van mijn klanten staan verbaasd van de restwaarde van hun spulletjes.
Door met mijn klant de bovenstaande opties door te nemen, ontstaat er rust en overzicht. Het geeft een goed gevoel als de overtollige spullen niet zomaar weggaan, maar als er van tevoren samen goed over nagedacht wordt. Wat kan waar naartoe? Zo houdt mijn klant mede de regie.
Nienke
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00