Tips voor het vinden van het perfecte vloerkleed

Een vloerkleed kan de uitstraling van een ruimte volledig veranderen. Het voegt warmte, comfort en stijl toe aan je interieur. Maar met zoveel opties kan het kiezen van het perfecte vloerkleed een uitdaging zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het vinden van het ideale vloerkleed voor jouw huis.

 Bepaal de juiste maat

 De maat van het vloerkleed is een cruciale factor. Een te klein vloerkleed kan de ruimte onsamenhangend doen lijken, terwijl een te groot vloerkleed de kamer kan overweldigen. Meet de ruimte goed op en bepaal hoe het vloerkleed onder de meubels moet liggen. In de woonkamer is het gebruikelijk dat het vloerkleed onder de voorpoten van de bank en stoelen ligt. Voor een eetkamer moet het kleed groot genoeg zijn om zowel de tafel als de stoelen op te zetten, zelfs als de stoelen naar achteren zijn geschoven.

 Kies het juiste materiaal

 Het materiaal van het vloerkleed speelt een grote rol in zowel de uitstraling als de functionaliteit. Wol is duurzaam en voelt luxueus aan, maar kan duurder zijn. Katoen is vaak goedkoper en gemakkelijk schoon te maken, maar slijt sneller. Synthetische materialen zoals polyester en nylon zijn vlekbestendig en betaalbaar, ideaal voor gezinnen met kinderen of huisdieren. Denk na over de locatie van het kleed en hoe het gebruikt zal worden om het juiste materiaal te kiezen.

 Denk aan het onderhoud

 Elk vloerkleed vereist enig onderhoud om er goed uit te blijven zien. Wollen vloerkleden zijn bijvoorbeeld vlekbestendig en gaan lang mee, maar moeten regelmatig worden gestofzuigd en af en toe professioneel worden gereinigd. Katoenen en synthetische vloerkleden kunnen meestal in de wasmachine worden gereinigd, wat ze ideaal maakt voor drukbezochte ruimtes. Overweeg hoeveel tijd en moeite je bereid bent te steken in het onderhouden van je vloerkleed voordat je een keuze maakt.

 Kies een stijl die bij je past

 Vloerkleden zijn er in talloze stijlen, van modern en minimalistisch tot traditioneel en bohemian. Kies een stijl die past bij je bestaande interieur. Een vintage vloerkleed kan bijvoorbeeld een vleugje karakter en geschiedenis toevoegen aan een modern interieur, terwijl een strak, geometrisch patroon goed past bij een eigentijdse inrichting. Kijk naar de kleuren, patronen en texturen die je al in de ruimte hebt en kies een vloerkleed dat deze elementen aanvult.

 Probeer het uit

Als je niet zeker weet welk vloerkleed het beste bij je past, probeer er dan een paar uit. Veel winkels bieden de mogelijkheid om vloerkleden op proef mee naar huis te nemen. Zo kun je zien hoe het kleed eruitziet in je eigen ruimte en onder verschillende lichtomstandigheden. Neem de tijd om verschillende opties te bekijken en te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.