Van Helmond tot Held: Johan Smits pakt noodplanning groots aan

In Helmond heeft Johan Smits, een lokale inwoner en softwareontwikkelaar, besloten proactief te handelen door een uitgebreid noodrantsoen aan te leggen.

Geïnspireerd door de toename van onvoorspelbare gebeurtenissen wereldwijd, heeft Smits ervoor gekozen om zichzelf en zijn familie voor te bereiden op mogelijke noodsituaties, een voorbeeld van vooruitdenken dat navolging verdient.

“Als ik naar de wereld om ons heen kijk, merk ik dat situaties snel kunnen veranderen,” zegt Smits. “Het opstellen van een noodrantsoen is een essentiële stap om te zorgen dat mijn gezin veilig is en onafhankelijk kan functioneren tijdens de eerste cruciale dagen van een noodgeval.”

De voorbereiding strekt zich uit tot zijn naaste omgeving, waarbij Smits actief betrokken is bij het informeren en ondersteunen van zijn buren. “Het gaat niet alleen om zelfvoorzienend zijn, maar ook om het behouden van een gemeenschapsgevoel. We houden regelmatig bijeenkomsten waarbij ik mijn ervaringen deel over het belang van een goed voorbereid noodrantsoen en hoe je dit zelf kunt samenstellen.”

Volgens experts in rampenbeheer zijn dergelijke maatregelen van groot belang. “De eerste uren na een noodsituatie zijn vaak kritiek. Door zelfredzaam te zijn, kunnen burgers helpen de belasting van lokale hulpdiensten te verminderen en sneller naar een normale situatie terugkeren,” stelt Maarten de Vries, specialist in noodplanning.

Het initiatief van Smits is een krachtig signaal over het belang van voorbereid zijn. Hij adviseert anderen om pragmatisch te beginnen: “Focus op de essentiële behoeften. Het opzetten van een noodrantsoen hoeft niet complex te zijn om effectief te zijn. Het belangrijkste is om te beginnen.”

Door zijn actieve benadering en bereidheid om zijn inzichten te delen, verhoogt Smits de weerbaarheid van zijn gemeenschap. Zijn voorbeeld benadrukt het belang van een voorbereidingscultuur die van cruciaal belang kan zijn in onzekere tijden.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.