Veganistisch eten voor weinig geld: 5 tips!

Het idee dat veganistisch eten duur is, is een veel voorkomend misverstand. Er zijn echter veel manieren waarop de de kosten van jouw veganistische maaltijden verlaagd kunnen worden en je toch gezond kunt eten. In dit artikel zullen we bespreken hoe je de kosten van een veganistische dieet kunt verlagen zonder afbreuk te doen aan hoe gezond het is. We zullen ook enkele tips delen over hoe je slim kan winkelen en plannen om een budget te beheersen.

Plan de maaltijden en winkel slim

Een van de belangrijkste stappen bij het besparen van geld op een veganistisch dieet is plannen. Door de maaltijden van tevoren te plannen en het boodschappenlijstje samen te stellen, kan er voorkomen worden dat je impulsaankopen doet. Impulsaankopen zijn meestal duurder en kunnen uiteindelijk voor zorgen dat je meer uitgeeft dan nodig is. Let er bij het winkelen ook op dat je geen producten koopt met bepaalde stoffen waar je niet goed tegen kan vanwege een bepaalde voedselintolerantie

Kies seizoensgebonden groenten en fruit

Het kopen van seizoensgebonden groenten en fruit is niet alleen goedkoper, maar het is ook beter voor het milieu. Seizoensgebonden producten zijn gemakkelijker te vinden en daardoor minder duur omdat ze lokaal worden verbouwd. Let ook hier weer op wanneer je een voedselintolerantie hebt. Bij het fruit kan je bijvoorbeeld gevoelig zijn voor een bepaalde fodmap. Het gebruik van seizoensgebonden producten kan dus helpen geld te besparen en  ook helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Kook grote porties en vries in

Het koken van grote porties en het invriezen van restjes is een goede manier om geld te besparen. Door meerdere porties tegelijk te koken, kan je de ingrediënten efficiënter gebruiken en voorkomen dat er voedsel verloren gaat. Ook kan tijd bespaard worden door restjes in te vriezen en ze later op te warmen voor een snelle en eenvoudige maaltijd.

Gebruik goedkopere eiwitbronnen

Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet, maar veel veganistische eiwitbronnen, zoals noten en zaden, kunnen duur zijn. Er zijn echter goedkopere opties beschikbaar, zoals bonen, linzen en tofu. Deze producten zijn betaalbaar en veelzijdig, waardoor ze gemakkelijk in een verscheidenheid aan maaltijden kunnen worden gebruikt.

Koop in bulk

Een andere manier om geld te besparen met een veganistisch dieet is het kopen van ingrediënten in bulk. Dit geldt met name voor droge ingrediënten zoals granen, pasta, rijst en bonen. Door deze ingrediënten in bulk te kopen, kan je geld besparen en tegelijkertijd ervoor zorgen dat je altijd voldoende ingrediënten bij de hand heeft om maaltijden te bereiden.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"