Vijf tips voor het aanleggen van een duurzamere tuin

[Advertorial] Het is anno 2023 steeds populairder om een groene tuin aan te leggen. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet alleen een tuin met meer planten, meer groen en minder straatstenen, maar ook een tuin waar duurzaamheid een rol speelt. Ecologisch schoon, milieubewust en misschien nog wel het belangrijkst – klimaatneutraal. In dit artikel zullen we je vijf tips geven voor het aanleggen van de mooiste, meest duurzame tuin. Wordt een voorbeeld voor de buurt!

Meer groen is meer duurzaam

Er zit natuurlijk wel degelijk een verband tussen het ‘vergroenen’ van je tuin en het verduurzamen van je tuin. Hoe minder straatstenen er in je tuin liggen, hoe beter het is voor de grond. Water zal zich veel beter in de grond trekken, waardoor de planten die er groeien gezonder worden. Ook is het een feit dat dankzij fotosynthese meer CO2 wordt opgenomen en meer zuurstof in de lucht komt. Groen is dus altijd goed, zeker als je kiest voor ecologisch goede planten.

Koop het beste elektrische gereedschap

Eén van de beste manieren om dit jaar te investeren, is in elektrisch gereedschap. Koop bij de vakhandel bijvoorbeeld een gloednieuwe heggenschaar op batterij. Niet alleen werkt zo’n ding veel rustiger en stiller, ook kost het je bijna geen cent als je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak hebt liggen. Zeker als je midden op de dag als de zon schijnt bezig bent met het trimmen van je heg. En natuurlijk is elektrisch vele malen beter voor het milieu dan vervuilende benzinemotoren.

Zorg voor een lekkere composthoop

Compost is een manier om je vuilnis in huis te verminderen. Alles wat je op de composthoop kunt gooien wordt omgezet in lekkere zwarte potgrond, gezond voor alle planten. Van oude theezakjes tot de korstjes van een brood en van afgekloven kippenbotjes tot de randen van watermeloenen, alles mag op de composthoop en kan voor zwarte potgrond zorgen. Heerlijk!

Je kunt regenwater opnieuw gebruiken

Als het een keer regent, kun je van het dak van je huis regenwater opvangen. Zo trekt het niet gelijk in de grond of in het riool, maar kun je het altijd nog een keer gebruiken om de planten water te geven. Niet alleen scheelt dit op de gas-, water- en lichtrekening, maar ook hoef je hierdoor stukken minder water uit de kraan te halen. Uiteindelijk zal deze kleine investering best wel wat besparingen op kunnen leveren.

Tomaten en aardappels poten en planten

De beste manier om van een groene tuin te genieten, is om er heerlijke groenten en vruchten te verbouwen. Hoe heerlijk is het om je eigen worteltjes, je eigen uien en je eigen aardappelen te verbouwen. Ook is het heerlijk om lente-uitjes te verbouwen in je tuin, selderij en peterselie. Deze heerlijke kruiden zijn lekker bij de soep. Hoe meer je verbouwt, hoe minder je in de winkel hoeft te kopen en hoe minder er CO2 in de lucht zal komen. Ook is het heerlijk om een trosje tomaten te kweken. Je zult merken dat duurzame vruchten en groenten veel lekkerder zijn dan die uit de winkel.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.