Voorraadbeheer volgens het First In First Out principe

Als organisatie wordt men vaak geconfronteerd met het beheren van voorraden. Volgens de principes van Lean wordt voorraad beschouwd als verspilling, maar het volledig elimineren van voorraden is niet altijd praktisch. Stel je een lege supermarkt voor – niet bepaald een aangename ervaring. In bepaalde situaties is het dus noodzakelijk om voorraden te handhaven. De uitdaging is om op een efficiënte manier met voorraden om te gaan, zodat het geen verspilling wordt. Een methode om voorraad te beheren is het toepassen van het Fist In First Out principe.

First In First Out ofwel FIFO, betekent dat de items die als eerste binnenkomen, ook als eerste worden gebruikt of verkocht. Dit principe wordt gebruikt bij het beheer van voorraad en is zeer aantrekkelijk voor organisaties. Het wordt vooral toegepast op producten die onderhevig zijn aan houdbaarheid of bederf, en op producten die onderhevig zijn aan snelle veranderingen.

Een bekend voorbeeld van een industrie die sterk te maken heeft met houdbaarheid is de supermarktbranche. Om te voorkomen dat producten hun houdbaarheidsdatum overschrijden, passen supermarkten het FIFO-principe toe. Nieuwere producten met een langere houdbaarheid worden achteraan in het schap geplaatst, waardoor oudere voorraad vooraan ligt en sneller verkocht wordt, wat verspilling voorkomt.

Dit principe is ook relevant voor producten die onderhevig zijn aan snelle veranderingen, zoals elektronica. Consumenten hebben de neiging om de nieuwste versies van producten te verkiezen boven oudere modellen. Daarom is het van belang om de oudere voorraad eerst te verkopen voordat de nieuwere versies worden geïntroduceerd, om te voorkomen dat men blijft zitten met onverkochte oudere producten.

Het tegenovergestelde van FIFO is LIFO (Last In First Out), dat bijvoorbeeld vaak wordt toegepast bij reorganisaties waarbij de nieuwste werknemers als eerste worden ontslagen.

In de praktijk wordt het FIFO-principe veel toegepast, van supermarkten tot aan het huishouden. Denk aan het aanvullen van koffiemaling in een blik, waarbij het laatste restant eerst wordt gebruikt en bovenop de nieuwe voorraad wordt geplaatst. Ook in de IT-branche en zelfs in alledaagse situaties zoals het nemen van een taxi, waarbij de eerste taxi in de rij als eerste wordt gekozen omdat deze het langst heeft gewacht.

Binnen Lean wordt het FIFO-principe veelvuldig toegepast om verspilling te minimaliseren. Het zorgt voor een gestroomlijnde aanpak van voorraadbeheer, waarbij oudere voorraad prioriteit krijgt om onnodige verspilling te voorkomen.

Wil je meer weten over het FIFO-principe en hoe het kan helpen verspilling te verminderen? Lees dan verder op bureautromp.nl, waar diepgaande inzichten en praktische tips worden geboden voor effectief voorraadbeheer binnen Lean Management.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.