Waarom Bitcoin goed is voor geldovermakingen

Geldovermakingen zijn een levensader voor veel individuen, huishoudens en bedrijven, die afhankelijk zijn van regelmatige betalingen uit het buitenland. In 2019 bedroegen de geldovermakingen naar economieën met lage en middeninkomens volgens de Wereldbank naar schatting 550 miljard dollar. Volgens de laatste berichten zou de wereldmarkt voor geldovermakingen in de komende paar jaar 2 triljoen dollar bereiken. Dat geeft aan hoe belangrijk geldovermakingen zijn voor de wereldeconomie, de levensstandaard verbeteren en kapitaal brengen naar degenen die het het hardst nodig hebben. 

Hoe geldovermakingen werken

Met geldovermaking wordt bedoeld geld dat naar een andere partij in het buitenland wordt gestuurd of overgemaakt. De traditionele systemen bestaan hoofdzakelijk uit bankoverschrijvingen, elektronische betalingen, wissels of cheques. Een klant die geld wil overmaken, betaalt een lokale valuta aan een Money Transfer Operator (MTO) en laat de ontvanger vervolgens weten dat hij het geld in de valuta van zijn voorkeur moet ophalen in het land van bestemming.

De MTO’s hebben gewoonlijk tussenpersonen die de betalingen in de landen van bestemming afhandelen. De meeste werken via netwerken van grotere aanbieders van software voor geldtransfers. MTO’s rekenen dan ook vaak zeer hoge vergoedingen aan omdat hun tussenpersonen en dienstverleners ook een deel van elke betaling moeten krijgen. Daarnaast hebben MTO’s ook nog extra vaste kosten voor abonnement, installatie en systeemonderhoud.

Bitcoin-geldovermakingen en hun unieke voordelen

Bitcoin is een digitale munt die geldovermakingen vergemakkelijkt zoals fiatgeld. Het heeft echter enkele unieke eigenschappen, waardoor het een beter alternatief is voor internationale betalingen dan conventionele systemen. Hieronder volgen de belangrijkste redenen waarom Bitcoin goed is voor geldovermakingen.

Onbeperkte grensoverschrijdende transacties

De traditionele geldovermakingssystemen, zoals banken en RSP’s, zijn onderworpen aan diverse regelgevende voorschriften. Daardoor wordt het aantal internationale betalingen dat zij verwerken aanzienlijk beperkt. Soms weigeren zij betalingen aan sommige landen te verwerken, eventueel als gevolg van sancties of politieke invloeden. Bitcoin is zo gedecentraliseerd dat het niet onderhevig is aan overheids- of institutionele regelgeving. Daarmee kunnen gebruikers wereldwijd geld versturen en ontvangen zonder tussenkomst van buitenaf. Bitcoin-gebruikers hebben de hulp van banken of geldtransactiekantoren niet nodig om internationaal betalingen te versturen of te ontvangen. Iedereen kan toegang krijgen tot het Bitcoin-netwerk om betalingen te verzenden of te ontvangen wanneer het hem uitkomt met een smartphone en internetverbinding.

Lagere tarieven

Zoals reeds gezegd, zijn bij de conventionele overmakingssystemen meerdere partijen betrokken bij de transacties, waarbij verschillende tussenpersonen worden gebruikt om grensoverschrijdende betalingen te verrichten. Bovendien werken zij op uitgebreide netwerken met unieke nalevingsprocedures. Dat maakt het verzenden van geld via banken of RSP’s zeer duur, vooral voor kleinere geldovermakingen. Uit een recent rapport van de Wereldbank blijkt dat een overmaking van 200 dollar gemiddeld ongeveer 5% tot 9,3% kost, afhankelijk van de dienst en het land van bestemming.

In tegenstelling tot de traditionele systemen kosten de meeste Bitcoin-betalingen slechts ongeveer 1%. Hier is een immediateedge naar gerenommeerde cryptobeurs met lagere transactiekosten. Bitcoin-betalingen brengen weinig kosten met zich mee omdat er geen tussenpersonen aan te pas komen en ze virtueel op een blockchain plaatsvinden. Bovendien zijn Bitcoin-transacties niet onderhevig aan reguliere abonnements-, installatie- en systeemonderhoudskosten. Bitcoin-overschrijvingen zijn relatief goedkoper dan bankoverschrijvingen, betalingen met krediet- en debetkaarten.

Snellere verwerking van betalingen

De uitgebreide netwerken van de traditionele geldovermakingssystemen zijn misschien efficiënt, maar zij opereren binnen strikte en unieke regelgevingskaders. Daarom duurt het vaak enkele uren, dagen of weken om internationale betalingen te voltooien. Bitcoin is echter een peer-to-peer valuta, die uitsluitend gebruik maakt van blockchain-technologie om transacties te verifiëren en te valideren. De afwezigheid van tussenpersonen of derde partijen bij Bitcoin-betalingen vermindert de redundantie, waardoor betalingen sneller worden verwerkt. Bitcoin-overschrijvingen nemen gemiddeld 10 tot 40 minuten in beslag.

Miljoenen mensen over de hele wereld zijn voor hun basisbehoeften en kapitaal afhankelijk van geldovermakingen. De traditionele betalingssystemen zijn echter duur en kennen verschillende beperkingen. Bitcoin biedt de beste oplossing voor onbeperkte, goedkope, snellere en veilige internationale overmakingen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"