Werknemers online laten werken? Dé drie tips

Online- en thuiswerken, het is in korte tijd van uitzondering naar regel gegaan. De één vindt het een verademing, de ander vindt het vreselijk. Toch is het iets waar we in de toekomst niet meer omheen kunnen. Als werkgever heb je hier echter wel een verantwoordelijkheid, deze heb je op kantoor immers ook. Iedereen moet zijn of haar werk goed kunnen doen. Het kantoor hoort schoon en opgeruimd te zijn, de pc’s die er staan moeten werken en de sfeer moet prettig zijn.

Natuurlijk kun je als werkgever dit niet allemaal regelen voor je werknemers, maar toch zijn er zaken die je voor ze kunt doen om het thuiswerken prettig te maken. Welke zaken dat zijn? Lees snel verder.

1.      Goed internet

Niets zo vervelend dan acht uur per dag werken op basis van slecht en traag internet. Dat al het internet van dezelfde kwaliteit is, dat is een utopie. Tegenwoordig zit er zeker verschil tussen het ene en het andere internet. Zo is glasvezel internet echt stukken sneller, stabieler en dus beter dan ander internet. Wanneer jouw werknemers nog een oude verbinding hebben dan is het wellicht goed hen te wijzen op de verbeteringen en de kosten hiervan te compenseren.

2.      Goede spullen

Naast een goede verbinding, is het ook aan te raden in de juiste spullen voor je werknemers. Dit is op afstand misschien nog wel belangrijker dan op kantoor. Goed contact onderling valt of staat immers met deze spullen. Deze investering betaalt zich zeker weten uit. Ook is het vaak mogelijk om deze kosten fiscaal af te trekken aan het einde van het jaar. Daardoor vallen de werkelijke kosten relatief mee.

3.      De sfeer

Een aspect wat wegvalt wanneer je werknemers thuis gaan werken is de gezelligheid wat een kantoor met zich meebrengt. Natuurlijk zijn er nog wel eens informele belletjes, maar dit kan niet op tegen een goede vrijdagmiddagborrel of een leuk bedrijfsuitje. Daarom is het als werkgever ook belangrijk om wel te blijven investeren hierin. Organiseer bijvoorbeeld dat er structureel één dag wel op kantoor gezamenlijk wordt gewerkt, om de verbinding te houden.

Maar investeer ook in andere sociale aspecten zoals een (betaalde) werkweek, waarbij je samen met je team leuke dingen gaat doen en de verdieping zoekt. Deze investering zorgt er op lange termijn voor dat werknemers de betrokkenheid blijven voelen en daardoor niet overstappen naar de concurrent. Een gevaar wat zeker op de loer ligt in een tijd van arbeidskrapte.

Kortom, je werknemers online laten werken heeft vele voordelen. Vele medewerkers vinden het ook heel fijn om een paar dagen in de week thuis de laptop open te klappen. Voor werkgevers brengt het ook vele voordelen met zich mee. De kosten voor reizen worden minder, en waarschijnlijk heb je ook een minder groot kantoor nodig. Toch komt er ook een extra verantwoordelijkheid bij en andere uitdagingen. Je werknemers hun werkplezier hier behouden is eigenlijk de basis. Hierbij komen vele facetten kijken, investeer hierin en dan kun je een win-win situatie creëren voor iedereen!

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"