‘Onderwijs primair verantwoordelijk voor anti-pestbeleid’

Vorig jaar december nam de Helmondse gemeenteraad een motie aan inzake anti-pestbeleid op scholen. Daarbij kreeg de gemeente de opdracht om samen met ketenpartners een plan van aanpak te ontwikkelen om pesten op scholen tegen te gaan. Maar volgens de gemeente is het onderwijs primair verantwoordelijk voor het anti-pestbeleid op scholen en is er al volop aandacht voor het probleem.

“Vanzelfsprekend trekken we hierin samen op met het onderwijs en betrokken partners”, zegt de gemeente. “De motie is ook besproken in het bestuurlijk overleg onderwijs en kinderopvang dat vier keer per jaar plaatsvindt. In het overleg gaven de onderwijsbestuurders aan dat ze zich niet herkennen in de geschetste problematiek genoemd in de motie.”

‘Er is al beleid’
Het hebben van een anti-pestprotocol is niet verplicht. Wel moet elke school in Nederland (po en vo) beleid voeren. Dat is gericht op het voorkomen, aanpakken en tegengaan van pesten. Dit is geregeld in de wet Veiligheid op school. Deze wet moet zorgen voor een juiste aanpak van pestproblemen op school. Alle scholen in Helmond voeren dan ook een antipestbeleid, zo concludeert de gemeente. Daarin staat hoe de school pesten voorkomt en pestgedrag signaleert en aanpakt. “Met een anti-pestprotocol laat de school zien, aan ouders en leerlingen, dat zij pesten serieus neemt. En hoe zij pesten voorkomt en aanpakt”, stelt de gemeente.

Daarbij is het volgens de gemeente van belang dat het anti-pestprotocol bij iedereen in de schoolgemeenschap bekend is en dat scholen deze hanteren in pestsituaties. “Direct optreden tegen pesten geeft een duidelijk signaal af aan leerlingen dat de school pesten niet tolereert. Dit heeft als positief neveneffect dat de veiligheidsbeleving van leerlingen toeneemt. Iedere school is anders, waardoor een gezamenlijk anti-pestbeleid niet de voorkeur heeft vanuit het onderwijsveld.”

Sociale basis
“Binnen de transformatie van het sociaal domein zetten we samen met onze partners in op het versterken van de sociale basis”, geeft de gemeente aan. “Een goed pedagogisch klimaat is namelijk een voorwaarde om pestgedrag te voorkomen. We hebben geregeld contact met scholen, jongerenwerk, STH, jeugdartsen van de JGZ, politie en preventiemedewerkers van organisaties zoals Halt. Dit gaat onder andere over het stimuleren van weerbaarheid bij kinderen en jongeren. Maar ook over deskundigheidsbevordering op specifieke thema’s, signalering, informatie, advies en passend aanbod richting leerlingen, ouders en onderwijspersoneel. We verstrekken subsidies voor activiteiten ten bate van het bevorderen van weerbaarheid, digitale bewustwording en het tegengaan van (digitaal) pesten op en rondom scholen.”

Aanpak schoolveiligheid
Er wordt dus al uitvoering gegeven aan de motie, aldus de gemeente. Niet via een apart plan van aanpak, maar doordat het tegengaan van pesten op alle scholen in Helmond ook onderdeel is van gesprek. Zo ook bij de aanpak ‘Schoolveiligheid’. “School moet een veilige plek zijn om te leren, maar ook om jezelf te kunnen ontwikkelen. Scholen worden steeds vaker geconfronteerd met allerlei veiligheidsproblemen. We werken nu al samen met
het onderwijs en betrokken partijen. Daarbij gaat het om het realiseren en behouden van deze veilige school(omgeving).”

In het Masterplan Integrale Veiligheid 2023-2026 wordt een veilige schoolomgeving genoemd als een van de bredere veiligheidsthema’s waar inzet op gepleegd wordt. Daarnaast is in het meerjarenprogramma Preventie met Gezag, dat in 2023 startte, een van de projecten ‘schoolveiligheid’. “In de projectgroep, die elkaar informeert over relevante ontwikkelingen en activiteiten op elkaar afstemt, wordt de aanpak de komende tijd verder uitgerold”, aldus de gemeente.

Foto: Benis Arapovic/Vecteezy

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Dit is Helmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *