Onderzoek aanwezigheid Trosbosbes in de Peelvenen

De Trosbosbes is een struik die tot vier meter hoog wordt en van oorsprong uit Noord-Amerika komt. De Trosbosbes heeft zich de afgelopen tijd enorm verspreid in en rondom natuurgebied de Peelvenen. De Trosbosbes vormt echter een gevaar voor het gebied.

Daarom voert BTL in opdracht van Staatsbosbeheer een onderzoek uit naar de Trosbosbes in de omgeving van de Peelvenen (het onderzoeksgebied). Woont u in dit onderzoeksgebied? Dan kunt u een bijdrage leveren aan het onderzoek.

Gevolg van aanwezigheid Trosbosbes in de Peelvenen

De Trosbosbes is op dit moment in grote aantallen aanwezig in de Peelvenen. Deze dichtgegroeide struiken zorgen ervoor dat andere plantensoorten, en de diersoorten die daarvan afhankelijk zijn, worden verdrongen. Het gaat daarbij voornamelijk om de fertiele Trosbosbes, omdat deze variant zich makkelijk kan verspreiden door de aanwezigheid van zaden in de bessen van de plant.

Fertiele Trosbosbes herfst kleur (bron: NDFF & FlORON 2020 Willem Braam)

Deelnemen aan het onderzoek

Het onderzoek brengt in beeld in welke delen van het gebied de Trosbosbes het meest voorkomt. Dit onderzoek draagt daarom bij aan het behoud van dit prachtige natuurgebied.

Om te zien of u binnen het onderzoeksgebied woont en dus kan deelnemen aan het onderzoek gaat u naar https://tinyurl.com/Trosbosbes. Wanneer uw perceel binnen het onderzoeksgebied ligt kunt u deelnemen door het invullen van een korte enquête. Via bovenstaande website krijgt u eveneens instructies.

 

Hoofdfoto door: NDFF & FLORON 2020 Piet Bremer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Liam Toll

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *