Onhou(t)baar

Brainport Smart District wordt als het aan dit stadsbestuur ligt houtstookvrij of tenminste houtstookarm. Met voorlichting, subsidie en handhaving zal met de ‘medewerking’ van lokale aanbieders van houtkachels het gestelde doel bereikt moeten worden. De route die dit groene stadsbestuur heeft gekozen mag volgens mij maar tot één ding leiden: houtstook is onhou(t)baar.

Natuurlijk ben ik hartstikke blij dat ons college het Schone Lucht Akkoord heeft ondertekend en in een pilot gaat onderzoeken wat er zoal voor nodig is om de wijk Brainport Smart Disctrict houtstookvrij of tenminste houtstookarm te maken. Dat werd hoog tijd. Het eerste schaap (wijk) is dus over de dam.

Het RIVM heeft berekend dat houtstook voor 25% verantwoordelijk is voor de productie van fijnstof in Nederland. Het is daarmee de grootste bron. Was er tot voor kort niet genoeg politiek draagvlak voor een houtstookverbod. De panelen zijn aan het verschuiven. Op grond van het Schone Lucht Akkoord overweegt demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven een stookverbod bij windstil weer. En dat is nog niet alles. Er gaan inmiddels stemmen op voor het opleggen van een maximaal aantal stookuren per dag. Daarnaast zou financiële compensatie mogelijk moeten worden gemaakt voor mensen die volledig afhankelijk zijn van houtstook.

Ik ken de tijd nog dat er bij een feestje automatisch een glas gevuld met sigaren en sigaretten op tafel stond. Totaal ondenkbaar in deze tijd waarbij we terecht inzetten op een rookvrije generatie. Zo zal het ook de ‘stokers’ vergaan. Dit groene stadsbestuur mag wat mij betreft ver gaan om op termijn een houtstookvrije stad te worden. Wen er maar aan!

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.