Op mijn wekelijkse boodschappenronde over de markt in Helmond, werd ik door marktkooplieden aangesproken over een nieuwe maatregel die hen te wachten staat. Zij hadden de marktmeester op bezoek gehad aan de kraam en die kwam vertellen, dat ze de auto waarin ze hun spullen vervoeren, niet meer achter hun kraam mogen parkeren.

“Wij staan hier onder alle weersomstandigheden en alleen de kraam die we hebben biedt niet altijd de bescherming die we nodig hebben”, is het verhaal dat ik te horen kreeg. Er zijn ook kooplui die natuurlijk ook nog spullen en gereedschap in hun  auto hebben liggen, afhankelijk van de waren die ze verkopen. Een ander argument dat de kooplieden aanhalen, is het feit dat er ook grote terrassen her en der tussen de kramen staan opgesteld, maar daar heeft  de gemeente geen problemen mee schijnbaar. Bovendien kregen ze te horen, dat ze maar zelf moeten uitzoeken waar ze hun auto kunnen weg zetten. Het verwijderen van de auto’s zou te maken hebben met vrije doorgang voor hulpdiensten en de bereikbaarheid van achter de kramen gelegen winkels.

Naleven aanzegging

Het niet naleven van deze aanzegging zou kunnen leiden tot sancties van de gemeente, weten de kooplui te vertellen. Er zijn het vorig jaar al op verschillende plekken op de markt kooplieden vertrokken en hopelijk gaat die actie zich niet voortzetten, door deze aanzegging. De markt is en blijft een sociaal item, waar veel mensen elkaar ontmoeten. Je moet het de kooplui, die een dag in de week bijdragen aan deze sociale ontmoetingsplaats,  wel op de juiste manier helpen. En dus niet zeggen ‘hier is de aanzegging en zoek het zelf maar uit’. Een koopman had voorgesteld om zijn auto dan te mogen parkeren bij de City sporthal. Zodat als er nog iets uit de auto nodig was, hij niet zo ver uit de buurt stond om wat op te halen. Maar dat mocht niet. Het is te hopen dat de gemeente terugkomt op de aanzegging en in goed overleg gaat met de marktkooplieden.

© Tekst en foto’s: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 5 reacties

 1. Bart Reply

  Ik vraag me af of nu ook het parkeren-op-de-stoep in héél Helmond wordt beboet. Vooral op de Steenweg ben je als voetganger hierdoor steeds genoodzaakt om over de rijbaan te lopen. Het sanctioneren van alleen de marktkooplui vind ik in dit opzicht maar een vreemde zaak, maar misschien kan de gemeente dit toelichten.

 2. Gert H.M. Bouten Reply

  Voor het standpunt van beide partijen zijn natuurlijk argumenten aan te voeren. Welke wegen echter het zwaarst? Mogelijk geldt ook “wie baas is, bakt koek”.

 3. Loet Reply

  Waar is de gemeente mee bezig? Moet je zo een autoluw centrum creëren?
  Een wekelijks terugkerend fenomeen in de binnenstad wegpesten?
  Het is jammer dat de communicatie weer te wensen overlaat.
  Zoals ik het hier lees is het een mededeling zonder vooraankondiging, overleg of randvoorwaarden. De auto moet weg en je ziet maar waar je hem laat.
  Geen alternatief bieden, gewoon weg. Het zou gaan over de bereikbaarheid van winkels en veiligheid. Zolang ik in Helmond woon is hiervan geen sprake geweest. Ik lees ook niks over klachten van winkeliers en de bereikbaarheid.
  De terrassen zijn vaak ook een sta in de weg voor de bereikbaarheid. Zo ook fietsen, kunstwerken, fonteinen in het verleden en de toekomst, de kiosk in het verleden, de kermis die hier en daar erg dicht tegen de marktaandeel stond en staat. Als er iets gebeurt op de markt dan is de auto de eerste die weg kan, de kramen niet, die staan echt in de weg. Wat een slechte reden………
  Draai het terug aub.

 4. Een echte Helmondse Reply

  Hallo Gemeente bestuur B en W en raadsleden. Zijn jullie nu allemaal van buitenaf gekomen of zijn er ook nog echte ras Helmonders geboren en getogen, die ook als jong kind met ouders wekelijks naar de markt gingen en het volgens weer doorgaven aan hun kinderen. 1x per week waar we elkaar kunnen treffen en aan een kraam verse groenten, fruit en vis kunnen kopen. dorpen en steden rondom Helmond kennen de Helmondse weekmarkt en komen daar graag naar toe, alhoewel het parkeren voor hun autos ook de spuigaten gaat uitlopen. Maar ja, geen markt dus ook geen parkeergeld van bezoekers. Ja Gemeente Helmond dat zal je ook in jullie beurs merken.

  Een ras echteHelmondse

 5. Hans Reply

  Ik begrijp de Gemeente wel !
  Vroeger stond mijn vader ook op de markt en was het ook uit den boze om je auto achter je kraam te hebben. Het is een dag markt en het hoort niet, verloederd het straat beeld alsof de koop lieden zo vlug mogelijk weg willen met hun auto`s .De vele verkoop wagens maken het verschil al , mijn mening.
  Het is er in al die jaren ingeslopen en nu wil de gemeente Helmond weer terug naar het oude.

  Wel zo netjes Gemeente Helmond ! om deze mensen te wijzen waar zei hun auto wel kwijt kunnen. Dat lijkt me wel het minste als gemeente dat je daar in tegenmoed komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *