Ook Cacaofabriek raadt gehoorbescherming aan

Ook de Helmondse Cacaofabriek raadt haar bezoekers aan om preventieve maatregelen te nemen tegen gehoorschade. “Voorlopig verandert er nog niets wat betreft het aantal decibellen in de zaal. Het zijn immers nog richtlijnen”, zegt Wim Strijbosch, Hoofd Muziek & Film bij de Cacaofabriek. “Maar het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat daar wél regels voor komen.”

Om gehoorschade door versterkte muziek beter tegen te gaan, wordt het Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek momenteel uitgebreid met nieuwe partners. Zo treedt de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) toe. Daarmee zijn geluidstechnici nu als groep direct vertegenwoordigd in het convenant. Verder onderzoekt ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoe zij kan aansluiten bij het convenant. Met als doel werknemers en bezoekers te beschermen tegen mogelijke gehoorschade.

Website aangepast

Aansluiting van KHN is een belangrijke stap, omdat jongeren doorgaans vaker uitgaan naar een café of club, dan dat zij een concert of festival bezoeken. Maar ook de Helmondse Cacaofabriek raadt haar bezoekers aan om preventieve maatregelen te nemen ter voorkoming van gehoorschade. “Allereerst hebben we de tekst op onze website aangepast op basis van de nieuwe richtlijn”, zegt Strijbosch. Die tekst luidt: ‘In diverse ruimtes in De Cacaofabriek wordt meer dan 85dB(A) aan geluid geproduceerd. De Cacaofabriek aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de mogelijk nadelige gevolgen die hierdoor wellicht kunnen optreden aan het gehoor. De Cacaofabriek houdt zich aan het Convenant Preventie Gehoorschade Muzieksector. Het verblijf in De Cacaofabriek is geheel op eigen risico. Je kunt gratis gehoorbescherming krijgen bij de bar van onze popzaal en aan de kassa in de foyer.’

Posters

“Ook gaan we posters ophangen in de popzaal en afbeeldingen plaatsen op de narrowcasting beeldschermen in de foyer”, vervolgt Strijbosch. “Dat doen we in het kader van de landelijke campagne ‘Love Your Ears’, waarbij het gebruik van gehoorbescherming wordt aangeraden. Bovendien bieden we gratis oordoppen aan tijdens concerten. Die kun je verkrijgen aan de bar in de popzaal. Verder kunnen ook bezoekers van de filmzalen vragen om gratis oordoppen bij de receptie/kassa.”

Onder de 100 dB

Het huidige convenant hanteert een maximaal geluidniveau van 103 dB. De Gezondheidsraad adviseert echter een maximaal geluidniveau van 100 dB. In de praktijk is vaak al sprake van geluidniveaus onder de 100 dB, zoals blijkt uit geluidmetingen in de afgelopen jaren. De gegevens worden nog verder geanalyseerd. Meer kennis van plekken en momenten van tijdelijke overschrijdingen kan leiden tot betere beheersing. Bij muziekactiviteiten met een verwacht geluidsniveau tussen de 100 en 103 dB zetten de convenantpartners zich in om het geluidsniveau onder de 100 dB te krijgen. Uiteraard op plekken waar dit mogelijk is, en mét behoud van een optimale beleving. Het registratiesysteem gaat voortaan naast 103 dB ook werken met een niveau van 100 dB.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *