Op diverse plekken adresfraude bij controle binnenstad Helmond

Bij een controle gisteren in de Helmondse binnenstad, bleken in verschillende panden meer dan 25 mensen te wonen die niet ingeschreven zijn bij de gemeente. In een woning was de zolder zeer brandgevaarlijk. De mensen die er sliepen zijn meteen elders ondergebracht. De zolder is direct met bestuursdwang gesloten. Er volgt verder onderzoek naar de woon- en arbeidsomstandigheden van alle aangetroffen mensen.

Verder werd bij een onderneming tien kilo illegale waterpijptabak door de douane in beslag genomen en door de politie een op een vuurwapen lijkend voorwerp meegenomen voor verder onderzoek.

In totaal werden door verschillende organisaties zeven panden gecontroleerd. Daarbij werd onder andere onderzoek gedaan naar spookbewoning. Spookbewoning betekent het oneigenlijk gebruik maken van woningen, bijvoorbeeld voor illegale huisvesting of voor opslag van gestolen goederen, drugs of wapens. Vaak gebeurt dit in een pand waar op papier niemand woont. Vandaar de term spookbewoning.

De controle op spookbewoning maakt onderdeel uit van een bredere aanpak van spookbewoning. Hiervoor worden op verschillende locaties in Zuid-Nederland controles gehouden door gemeenten, politie en Openbaar Ministerie.

Openstaande belastingen geïnd

Gisterenavond was er ook een kleinschalige verkeerscontrole van politie en Belastingdienst. Daarbij heeft de Belastingdienst voor zo’n € 2.600,00 aan openstaande belastingen geïnd en werden vier naheffingen opgelegd voor niet betaalde motorrijtuigenbelasting. Daarnaast schreef de politie diverse bekeuringen uit aan automobilisten, fietsers en scooterrijders. Onder andere voor het rijden zonder rijbewijs en voor het opvoeren van scooters.

Er is ook gecontroleerd op de naleving van het verbod op verkoop van alcohol na 20.00 uur. Alle bezochte supermarkten in de binnenstad hielden zich aan de regels.

 Samenwerken aan een veilige en leefbare binnenstad

De politie, gemeente, Belastingdienst, Openbaar Ministerie en andere organisaties werken samen aan een veilige en leefbare binnenstad. De integrale acties, zoals eerder in september, zijn onderdeel van deze aanpak. Doel van de acties is informatie vergaren, het aanpakken van misstanden en het verstoren van criminele activiteiten.

Bij de controle van gisteren waren politie, Vreemdelingendienst (AVIM), Belastingdienst, Openbaar Ministerie, douane en gemeente Helmond betrokken. Alle controles werden uitgevoerd met inachtneming van de RIVM-richtlijnen vanwege het coronavirus.

 (Anoniem) melden van verdachte zaken helpt

Meldingen van inwoners helpen bij de aanpak van criminaliteit. Inwoners die verdachte situaties zien of het vermoeden dat er in hun buurt criminele activiteiten plaatsvinden, kunnen dat melden bij de politie via 0900 88 44. Melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800 70 00. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar inwoners anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *