Op zaterdag 18 juni, de dag van de Bouw,  was er gelegenheid voor de Helmondse bevolking, om een bezoek te brengen binnen de hekken van bouwplaatsen. Op deze dag was het mogelijk bij de bouwplaats van Oranje kade met zijn 270 huur- en koopwoningen en op Suytkade bij de bouw van het grote appartementen complex  van Waterburcht 7 met zijn 70 huur appartementen. Speciaal op deze dag waren er rondleidingen en uitleg over de betreffende bouwplaatsen.

Belangstelling bezoekers dag

Ondanks de ontzettende hitte van deze dag, was de belangstelling geweldig. Er was zelfs een horizontale hittebescherming, op de Oranjekade bouwplaats neergezet, om de bezoekers de gelegenheid te geven om uit de zon te gaan staan. De opendag was natuurlijk in het bijzonder gepland,  voor de toekomstige bewoners, die mochten komen kijken hoever de bouw van hun nieuwe onderkomen al was gevorderd. Ook voor de andere belangstellenden, die kwamen kijken of er nog niet verkochte woningen waren en hoe dat die er al uit kwamen te zien. “Wat gaat de bouw toch snel en wat komt hij er mooi uitzien ,“was een veel gehoorde opmerking.

Bouw snelheid OranjeKade

Bij de bouw van Oranjekade wordt heel veel gebruik  gemaakt van prefab bouw. Hier worden de binnen en buiten muren in de fabriek gemaakt en totaal afgewerkt. Hierna worden ze op de bouwplaats geplaatst en in en op zijn plaats gezet. Het kan zo maar gebeuren, dat je ’s morgens langskomt bij de bouwplaats en er ligt dan alleen de fundering van het betreffende complex. ´s Avonds staat er al het begane grond gedeelte klaar en gereed voor de volgende bouwlaag. Het wordt hier ook een variëteit van uitvoering, van de diverse te bouwen  projecten. Deze 270 huur- en koopwoningen, die worden verdeeld over vijftien woonblokken met herenhuizen, stadswoningen, studio’s en penthouses. De eerste woningen zullen in 2023 bewoond gaan worden.

Bewoning complexen

Omdat het een diversiteit van woningen en stijlen betreft, zal ook de bewoning in fases gaan plaats vinden. Volgens planning zullen de eerste woningen in  2023 plaats gaan vinden.

Bouw op Suytkade

Op Suytkade is gestart met de komst van 4 Waterburchten en het eerste hiervan is project Waterburcht 7. Dit project is nog niet zo lang van start en is nog in de begane grond fase. Deze Waterburcht 7, telt in totaal 70 appartementen, verdeeld over 5 woonlagen. De appartementen variëren in woonoppervlakte van circa 60 tot 135 vierkante meter. De meeste appartementen beschikken over 2 slaapkamers en zijn levensloopbestendig ingericht.. Alle 4 de Waterburchten te samen,  zijn goed voor een paar honderd koop, -zorg en huurappartementen. Van Wijnen bouwbedrijf, heeft  de uitvoering van deze bouw en de verwachting is er op gericht, dat deze bouw eind 2023 klaar zal zijn. De Waterburchten 4,5,en 6, komen later aan de beurt en deze worden gerealiseerd door Cedrus Vastgoed.

Geheel door water omgeven

De Waterburcht 7, ligt letterlijk met haar voeten in het water. Via brugverbindingen vanaf de Kanaalboulevard, krijgen bewoners en bezoekers toegang tot het woongebied, dat geheel door water is omgeven. De auto’s, rijden direct de parkeergarage onder het gebouw in. Voetgangers en fietsers lopen over een ander brugdeel naar de eerste woonlaag. Bovenop de parkeergarage wordt een groene binnentuin aangelegd, waar van de zwarte vloer nog hier en daar plakkerig was van de verse  bitumen laag.

© Tekst en Foto’s Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk, Wederom dank voor deze fantastische fotorapportage. Geweldig fascinerend! Wel vind ik dat op het oude EDAH-terrein gewoekerd is met de grond, zodat alles erg compact op elkaar staat. Het neemt echter niet weg dat ook dit weer een aanwinst voor de stad wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.