Het Comité ‘Open Monumenten Dagen Helmond’ organiseert, na een jaar afwezigheid door corona, ook dit jaar weer de Open Monumenten Dagen in Helmond. Het Comité haakt daarbij aan bij de landelijke Open Monumenten Dagen die elk jaar in het tweede volle weekend van september worden georganiseerd. Dit jaar dus op 10 en 11 september.

Het Comité bestaat uit erfgoed- en cultuurinstellingen en monumenteigenaren die samen een programma opstellen dat, meestal, plaatsvindt op de zaterdag en de zondag. Dit jaar doen de volgende instellingen mee

 • Monumenten Werkgroep Helmond
 • Heemkundekring Helmont
 • Industrieel Atrium
 • Cultuur Contact
 • Draaiorgelmuseum
 • Lambertus kerk
 • Jan Visser Museum
 • Museum Helmond / Kasteel.

Ze hebben een programma gemaakt met voor elk wat wils. Het is beslist geen programma voor, met alle respect, alleen ‘grijze bollekes’. Ook aan de kinderen is ruimschoots gedacht.

En zeker de moeite waard om te vermelden, alles is GRATIS te bezoeken dit weekend.

Programma Open Monumenten Dagen 2022.

Er zijn natuurlijk weer vele monumenten te bezoeken op deze 10 en 11 september. Hierna volgen er meerdere met daarbij ook de openingstijden, zodat u niet aan de gesloten deur zult staan.

Kom het bijna 700 jaar oude kasteelverhaal van de grootste waterburcht van Nederland ontdekken. Verwonder je over de pareltjes uit de stadshistorische collectie. Kom vooral met kinderen, ze zullen u dankbaar zijn voor een avontuurlijke middag.

Open op zaterdag 10 en zondag 11 september van 10.00 -17.00 uur

In het Draaiorgelmuseum, gevestigd in Loods20 ,staan verschillende 100 jaar oude Orgels die het vertier van weleer doen herleven in de nagebootste Danszaal van de familie Bocken uit Helmond. Je wordt rondgeleid en kunt genieten van de Grote en Kleine Gaudin, de Blauwe Trom en andere prachtige orgels. Voor kinderen is het mogelijk om onder begeleiding ‘Onze Klenne’ te draaien, muziek strookjes te maken voor speeldoosjes en een liedje te spelen op ‘het Laarzen’ orgeltje.

Open op zaterdag 10 en zondag 11 september van 13.30 – 17.00 uur

Bezoek op zaterdag de H. Lambertuskerk. Een driebeukige kruisbasiliek, gebouwd tussen 1856 en 1861 door architect Th. Molkenboer. Het kerkwachters gilde zal je graag uitleg geven over het interieur en de recent uitgevoerde restauraties van muurschilderingen en het hoofdaltaar. Laat je verrassen door orgelmuziek van het beroemde Robustelly orgel dat dit jaar 250 jaar bestaat.

Open op zaterdag 10 september van 11.00 -16.00 uur.

Het Jan Visser Museum toont kunst en ambachten met als thema duurzaamheid.

Bovendien een unieke gelegenheid om de collectie landbouwwerktuigen en brandweervoertuigen te bezichtigen.

Open op zondag 11 september van 12.00- 17.00 uur.

Het Industrieel Atrium aan Kanaal NO, biedt u een terugblik in de oude industrie elementen waarmee Helmond groot is geworden. U kunt hier ook op beide terecht.

Open op zaterdag 10 en zondag 11 september van 13.00 – 17.00 uur

 Er is ook een nieuwe stadswandeling

Bezoek tijdens Helmond Art Festival, op zondag 11 september ook de kraam van het Comité Open Monumentendag samen met Heemkundekring Helmont, met als thema ‘Monumenten’. Wij presenteren dan de nieuwe stadswandeling, ‘HELMOND in 21 MONUMENTEN’, op basis van een selectie uit de vele monumenten die Helmond kent.

De nieuwe website van de Monumenten Werkgroep Helmond

Nu we het toch over monumenten hebben; kijk ook eens op de (bijna) geheel vernieuwde website van Monumenten Werkgroep Helmond. www.monumentenwerkgroephelmond.nl

Hier vind je een schat aan informatie over de monumenten van Helmond. Deze informatie wordt met regelmaat verder aangevuld.

Stichting Weeshuisjes 

Stichting Weeshuisjes uit ‘s-Hertogenbosch, kwam met het verzoek om te mogen aanhaken, bij Open Monumenten Dagen 2022 in Helmond. Met de weeshuisjes worden bedoeld, de brugwachtershuisjes aan de Zuid-Willemsvaart in Helmond. Alhoewel ze formeel geen monumenten zijn, zijn ze wel zeker beeldbepalend en kenmerkend aan de ‘K`naal’ en daarom vinden we het passend, om deze verweesde huisjes toe te voegen aan Open Monumenten Dagen Helmond 2022.

Vrijwilligers voor de Monumenten Werkgroep Helmond

Zoals het ook op vele andere plaatsen het geval is, is ook de Monumenten Werkgroep Helmond, naarstig   op zoek naar versterking. Dus heb je interesse en ben je bereid om je, een paar uurtjes in de week, bezig te houden met monumenten, meld je dan aan via de website www.monumentenwerkgroephelmond.nl   of mail naar info@monumentenwerkgroephelmond.nl

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk en OMD

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

 1. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk. Bedankt voor deze mooie foto-impressie. Ook blijkt hieruit dat je weer aardig mobiel bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.