Open Monumentendag in kasteel van Helmond en Land van de Peel

In het weekend van 11 en 12 september openen tussen 10.00 en 17.00 uur diverse monumenten in het Land van de Peel de deuren tijdens Open Monumentendag. Bezoekers zijn op deze locaties welkom om een kijkje te komen nemen en mee te doen aan activiteiten. In Helmond is het kasteel open voor publiek.

Verspreid over de regio nemen dit jaar ruim vijftien locaties deel aan Open Monumentendag. Er worden diverse molens opengesteld. Er is een speciale fiets- en wandelroute uitgestippeld in Gemert-Bakel en bezoekers kunnen in de Sint Willibrorduskerk in Deurne een orgelconcert bijwonen. Bovendien openen onder andere het Jan Visser Museum, Museum De Wieger en het kasteel in Helmond op deze dagen gratis de deuren.

Al bijna 700 jaar lang staat dit stadskasteel midden in het centrum van Helmond. Het verhaal van deze grootste waterburcht van Nederland is uniek, net als zijn bewoners. Kom je naar het kasteel dit weekend, laat je oor dan te luister leggen bij de kasteelvrouwen en – heren die je ontmoet op je wandeling door de kasteelvertrekken. Zij vertellen je met alle plezier over de kasteelzalen en over de bewoners ervan zoals de kasteelfamilie Wesselman van Helmond die veel betekende, ook in economisch opzicht, voor Helmond.

Maak kennis met Lucas Gassel

In de tijdelijke presentatieruimte maak je kennis met de van oorsprong Helmondse meesterschilder van landschappen uit de zestiende eeuw: Lucas Gassel. Een aanrader om te bezoeken met (klein)kinderen, want je kunt er veel dingen doen en leren zoals schilderen in de stijl van Gassel en meer te weten komen over zijn schildersmethoden. Ook kun je in de tentoonstelling De werkplaats van Lucas Gassel de aanwinst van het museum bewonderen: Landschap met het offer van Abraham, de tweede echte Gassel in Nederland.

Kunstbezoek

Heb je zin in kunst? Wandel dan tijdens het weekend van Open Monumentendag in circa 3 minuutjes van het kasteel naar Kunsthal Helmond aan de andere kant van het kanaal. In dit moderne gebouw kun je kunst en fotografie bekijken in de tentoonstellingen over Magnum fotograaf Harry Gruyaert en Ongewoon Alledaags

Locaties met een verhaal

Zoals elk jaar biedt Open Monumentendag bezoekers de mogelijkheid om binnen te kijken in gebouwen met een verhaal. Een unieke kans, want sommige locaties zijn anders niet toegankelijk voor het publiek of er wordt ter gelegenheid van Open Monumentendag een speciale activiteit georganiseerd. Bezoekers worden op deze dagen uitgenodigd om bekende en minder bekende erfgoedlocaties met andere ogen te bekijken.

Inclusive Heritage
Dit jaar staat Open Monumentendag 2021 in het teken van inclusie. Het jaarlijks terugkerende evenement draagt het thema ‘Mijn monument is jouw monument’, aansluitend bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’. Het doel is om Open Monumentendag zo laagdrempelig mogelijk te maken.

In de agenda op www.landvandepeel.nl is een overzicht te vinden van de deelnemende locaties, inclusief praktische informatie voor een bezoek.

Het kasteel van Helmond. Foto: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *