De landelijke Open Monumentendagen (OMD) zijn op zaterdag 12 en zondag 13 september en voor de 34e keer gehouden. Het ‘Comité OMD-Helmond’ heeft ervoor gezorgd   dat deze dagen ook dit jaar weer een succes zijn geworden.

Dit jaar is voor het thema ‘Leermo(nu)ment’ gekozen voor de OMD. Rondom dit onderwerp zijn verschillende Helmondse organisaties druk, om dit aan de bezoekers over te brengen.. Op beide dagen hadden de bezoekers, bij de open monumenten en musea gratis te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. Er werd  ook goed gebruik gemaakt van het aanbod.

Het Kasteel-Museum
Kasteelgidsen vertelden alles over speciale plekken in het kasteel en geheimen van de kasteelbewoners. Bij de kleurrijke expositie Christie van der Haak kon  je naar voorleesverhalen luisteren en kregen de jonge bezoekers een bijzondere herinnering mee naar huis. Verder waren er de voormalige kasteelbewoners, Jan Berleaer III en Philipine van Ruijschenberg aanwezig, die vertelden over het kasteelinterieur. Stadsarcheoloog Theo de Jong nam het thema ‘leermonument’ heel letterlijk en ging met zijn mini-expositie in op traditionele leerlooierijen en ambachtelijke schoenmakers die er in Helmond waren. Kinderen mochten dit weekend hun handen uit de mouwen steken en een leren armband of amulet bestempelen met hun naam.

Home Computer Museum
Nieuw tijdens deze OMD is het Home Computer Museum (HCM) dat vorig jaar de Brabantse erfgoedprijs won. Dit weekend laat het HCM zien hoe je met verschillende soorten computers werkt. Hiervoor staan ruim driehonderd computers klaar die vrij mocht gebruiken. Ook vele spelcomputers stonden er voor vrijgebruik en hiervan werd door vele jeugdige bezoeker gebruik gemaakt

Jan Visser Museum
In dit Jan Vissermuseum kon je naast informatie over zeer grote expositie van  landbouwwerktuigen, ook een kijkje nemen bij een zeer grote collectie brandweerwagens,van diverse bedrijven en steden.

Theater Het Speelhuis
In Het Speelhuis werden de hele dag rondleidingen gegeven. In deze expositie kon je zien dat een voormalige kerk werd omgevormd tot een van de meest bijzondere theaters van Nederland. Het fascineerde vele bezoekers dat men dit in Helmond zo mooi voor elkaar had gemaakt.

Hanssen Art Design
Naast Het Speelhuis staat het voormalige hoofdgebouw van de voormalige Mariaschool. Momenteel zit Hanssen Art Design hier. Bezoekers waren in de gelegenheid om op deze dagen mee te  helpen met het vergulden van een lijst van een schilderij.

Creahuys33
Bij het Creahuys aan de Kromme Steenweg, zette men de deuren open waarbij de eigenaars graag lieten zien, hoe zij dit winkel-woonhuis, tot een heel mooie locatie gerestaureerd hebben.

  Foto’s: Henk van Dijk

 

 

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 3 reacties

  1. Avatar
    Gert H.M. Bouten Reply

    Zoals gebruikelijk weer fantastische foto’s.
    Bedankt hiervoor, Henk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *