De nieuwbouw van Summa Automotive & Smart Mobility, op de Automotive Campus in Helmond is vandaag, 6 oktober, geopend. Het pand was al wel in gebruik genomen aan het begin van het nieuwe schooljaar, maar de opening moest worden uitgesteld tot nu in verband corona.                                                                                                                                                          

Voorzitter van het College van Bestuur van Summa College, Laurent de Vries opende de middag. Andere speeches waren van burgemeester Elly Blanksma en Ingrid Thijssen, de voorzitter van VNO-NCW.

Ingrid Thijssen zei in een reactie: “Voor ondernemers zijn goed opgeleide werknemers en echte vakmensen van groot belang. Hiervoor hebben  het bedrijfsleven en het mbo elkaar hard nodig.” Summa Automotive in Helmond is wat haar  betreft hét voorbeeld van hoe het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs door samenwerking elkaar kunnen versterken.”

Officiële opening                                                                                                                                     

Na al die mooie en prijzende woorden van de sprekers, was het tijd geworden om de officiële opening te gaan verrichten. Hiervoor werden Laurent de Vries, Elly Blanksma en Ingrid Thijssen door dagvoorzitter Mark Haans verzocht  zich naar de paal met de rode knop te begeven. Zij gaven samen een klap op die rode knop. Vanuit  een kunststuk spoten de serpentines in het rond. Hierna kregen Elly Blanksma en Ingrid Thijssen een rondleiding door het gebouw. Ze spraken er met docenten en leerlingen.

Paneldiscussie

Op het programma stond een paneldiscussie over kennisontwikkeling, werkgelegenheid en de rol van het middelbaar beroepsonderwijs. Onder meer Harry Wolters (president-directeur van DAF Trucks NV), Albie van Buel (managing director RAI Automotive Industry ) en Cathalijne Dortmans (onderwijswethouder) gingen met elkaar in gesprek.

Nieuwe manier van lesgeven 

Bij Summa Automotive & Smart Mobility wordt een nieuw innovatief, zelf ontwikkeld onderwijsconcept toegepast.  Docenten en studenten hebben aan het begin van een lesdag, een dagstart, waarbij wordt gekeken welke activiteiten die dag worden gedaan. “Er wordt niet meer gewerkt met een vast lesrooster”, zegt directeur Roel Akkerman. “Als een student meer of juist minder tijd dan gemiddeld nodig heeft voor een opdracht, dan is dat goed. De studenten hebben zelf meer de regie en bepalen het eigen tempo.” Samen met  een studieloopbaanbegeleider wordt een persoonlijk studietraject opgesteld.

Geen kantine 

“Ook  hebben we dingen losgelaten”, zegt directeur Akkerman. “Zo is er geen kantine meer nodig. De projectruimtes de centrale ruimte vormen voor de studenten. We hebben  deze ervaring opgedaan  tijdens ons tijdelijke verblijf op de Panovenweg. Naast de grote praktijkruimte voor het beoefenen van de vaardigheden, zijn er ook innovatielabs voor experimenten en prototype ontwikkeling.”

Het nieuwe gebouw van Summa Automotive & Smart Mobility op de Automotive Campus biedt ruimte aan 550 studenten van de opleidingen Automotive Engineering, Technisch Specialist en Verkoopmanager. In het pand bevinden zich ook een grote praktijkhal, lokalen en kantoren.   

Tekst en foto’s: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk,
    Bedankt voor deze fraaie fotorapportage. Helmond heeft er weer een fantastische aanwinst bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.