Na een jaar afwezig te zijn geweest, als gevolg van corona, is het de organisatie van de jaarlijkse Open Monumentendag Helmond, dit jaar wel weer gelukt om voor aankomend weekend een programma te maken.

De openingslocatie

Het is een jarenlange traditie om de opening van de Open Monumentendag Helmond op de woensdag vooraf te houden. Ditmaal is de keuze op het `t Baken, aan de Pastoor van Leeuwenstraat gevallen.

Voor deze locatie is gekozen omdat het één van de vele creaties betreft uit het oeuvre dat de Gebroeders de Vries dat ze hebben achtergelaten in Helmond. Diezelfde gebroeders, werden in een lezing door Giel van Hooff deze avond, voor het voetlicht gehaald. Daarom de keuze voor deze historische locatie. ‘t Baken dat vele decennialang, als St.-Jozefschool zijn diensten heeft bewezen, doet nu ook alweer vele jaren dienst als Stads Hobbycentrum en heeft ook de Heemkundekring Helmont in haar midden.  Op de foto van de 6e klas van de St.-Jozefschool van oktober 1925, staat in midden boven meester Johan Neutkens en rechts staat meester Theo Driessen, de bouwer van het Theo Driessen instituut aan de Willem Prinsenstraat.

Comité Open Monumentendag 2022 Helmond

Het Comité bestaat uit erfgoed- en cultuurinstellingen en monumenteigenaren die samen een programma opstellen dat plaatsvindt op de zaterdag en de zondag in het tweede volle weekend van september.  In 2022 dus op 10 en 11 september. Dit jaar doen de volgende instellingen mee

 • Monumenten Werkgroep Helmond (coördinatie).
 • Heemkundekring Helmont
 • Industrieel Atrium
 • Orgelmuseum
 • Cultuur Contact
 • Lambertus kerk
 • Jan Visser Museum
 • Museum Helmond / Kasteel.

Ze hebben een programma gemaakt met voor elk wat wils. Het is beslist geen programma voor, met alle respect, alleen “grijze bollekes”. Ook aan de kinderen is ruimschoots gedacht.

De vrijwilligers

Dit hield ook in dat de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de Open Monumenten Dagen, niet hierbij aanwezig konden zijn. Om deze voor Open Monumentendag belangrijke groep, in hun afwezigheid tegemoet te komen, worden ze uitgenodigd voor een “OMD afterparty” op een nader te bepalen tijdstip en plaats in oktober. Er wordt door de organisatie toch met respect, met hun vrijwilligers omgegaan en laat ze niet in de kou staan. Chapeau voor deze organisatie, met dit gebaar.

Opening

De opening van deze bijzondere avond, viel te beurt aan onze wethouder voor Cultuur, Marita van Lierop. Ze complimenteerde de organisatie met dit grote evenement en hoopte dat slecht weer dit weekend met zoveel activiteiten in de stad, de zaak niet zal verpesten.

Weeshuisjes

Hierna volgde er een lezing over de Weeshuisjes Helmond, door Imke.

Stichting Weeshuisjes uit ‘s-Hertogenbosch, kwam met het verzoek om te mogen
aanhaken bij Open Monumenten Dagen 2022 in Helmond. Met de weeshuisjes worden bedoeld, de brugwachtershuisjes aan de Zuid-Willemsvaart in Helmond. Alhoewel ze formeel geen monumenten zijn, zijn ze wel zeker beeldbepalend en kenmerkend aan de ‘Knaal’ en daarom vinden we het passend om deze verweesde huisjes toe te voegen aan de Open Monumenten Dagen Helmond 2022.

Na de pauze

Na de pauze was het de beurt aan stads historicus Giel van Hooff en Michiel Kruidenier, met hun lezing over de Gebroeders de Vries, die architect en aannemer waren in Helmond e.o. Ze waren dus ook al de ontwerpers en de bouwers van deze vroegere St.-Jozefschool. Hij deed dit samen met Michel Kruidenier. Samen zijn ze bezig met het samenstellen van een boek. Dat boek gaat over de gebroeders de Vries en al hun activiteiten met bouwwerken.

Stadswandeling

Het laatste onderwerp dat aan bod kwam op deze avond, was de nieuwe Stadwandeling in Helmond , die is mogelijk gemaakt door, het Comité Open Monumenten Dagen. Hij werd samengesteld door de Monumentengroep Helmond en de Heemkundekring Helmont.  De presentatie van de nieuwe stadswandeling, werd gedaan en toegelicht door Wim Promper.

De sluiting van deze openingsavond was voor de voorzitter Wim Promper, namens het Comité Open Monumenten Dagen Helmond. Hij wenste alle deelnemers en bezoekers fijne en nuttige dagen bij deze Open Monumenten Dagen, hij hoopte dat ze er weer het nodige bij zal kunnen opsteken.

© Tekst en Foto’s Henk van Dijk en OMD

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

 1. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk. Wederom dank voor deze fraaie foto-impressie en het duidelijke verslag.

 2. Peter van der Looij Reply

  Beste Henk , het ziet er weer geweldig uit. Mooie foto,s die als herinnering kunnen dienen of herinneringen ophalen.

  Nogmaals dank voor de moeite en succes verder,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.