Er zijn drie planningen en afzeggingen geweest door de corona problematiek, maar uiteindelijk is het er vandaag, woensdag 11 mei, toch van gekomen. Er waren vele genodigden aanwezig bij de opening van Parc Verde bij de Mierloseweg. Ook werden de straatnamen officieel onthuld.  Het gaat in dit wijkdeel om drie straatnamen vernoemd naar drie bekende Helmonders.

Piet de Witstraat

Om vier uur was iedereen verzameld in de Piet de Witstraat. Henry van de Kemp van Moeskops bouwbedrijf heette iedereen welkom. Hij memoreerde dat er in dit wijkdeel 108 woningen in diverse klasse zijn gebouwd. Vervolgens gaf hij het woord aan bouwwethouder Gaby van den Waardenburg. Zij vertelde dat ze naast bouwwethouder, ook nog voorzitter is van de straatnamencommissie en dat ze het mooi vond dat deze drie Helmondse prominenten voor hun bewezen diensten werden geëerd. Rolf Wennekes vertelde nog een mooi levensverhaal van Piet de Wit. Hierna werd de naam onthuld door een jong familielid dat in het buitenland woont en speciaal voor deze onthulling hier naar toe was gekomen. Hij trok ten slotte een beetje te hard aan het touw, moest er naar het afdekdoek worden gesprongen om het te verwijderen, maar zo werd het straatnaambord Piet de Wit dan toch onthuld.

Fons Hardenberg

De volgende persoon naar wie een straatnaambord is genoemd, is oud-wethouder Fons Hardenberg. Kees Lutkemeijer vertelde over het doen en laten van wethouder Fons Hardenberg. Na de uiteenzetting van zijn riante carrière werd ook hier, door het jongste familielid aan het touw getrokken en ja ook hier ging het fout en moest er ook naar het afdekdoek gesprongen worden om het straatnaambord van Fons Hardenberg echt te onthullen.

Addy Kleijngeldstraat

Tot slot viel de dochter van Addy Kleijngeld de eer te beurt om een woordje te richtten aan de aanwezigen. Henny de Leeuwe-Kleijngeld vertelde natuurlijk over haar beroemde vader Addy, die met zijn accordeon virtuositeit de wereld wist te veroveren. Hij werd bijna 100 jaar geleden in ’t Haagje geboren en leerde accordeon spelen in het café van zijn vader Willem Kleijngeld. Met zijn 8 jaar speelde hij al als wonderkind voor de KRO-radio. In 1952 werd hij Nederlands kampioen en in datzelfde jaar richtte hij accordeonvereniging Helmond A.K op. Die bestaat dus dit jaar 70 jaar en behaalde in 1956 het Nederlands kampioenschap. Hij heeft vele artiesten ontdekt en begeleid daarna zoals, Heintje, Gert en Hermien, The Scorpions. Helaas was zijn leven te stressvol en dat heeft hem te jong de das om gedaan. Hij is op 12 december 1977, op 54-jarige leeftijd plots gestorven in de trein op weg naar zijn vakantieoord. De dochter dankte de gemeente Helmond voor deze naamgeving in het geliefde Helmondse stadsdeel van haar vader. Henny hoopt dat hij hierdoor nog zeer lange tijd in beeld blijft de Helmonders. Hierna onthulde ze met trots het straatnaambord Addy Kleijngeld.

Muzikale klank

Het was jammer genoeg een opening zonder muzikale klank. De organisatie had geen kans gezien te regelen om door de accordeonvereniging een of twee nummers van Addy Kleijngeld ten gehore te laten brengen. Het argument hiervoor was  dat er te weinig tijd beschikbaar zou zijn. Dit was een teleurstelling bij de aanwezigen, want dat hadden ze wel mooi gevonden. Er werd door Addy Kleijngeldfans van accordeonmuziek nu gezegd, ‘ een gemiste kans voor wat vrolijkheid’.

© Tekst en Foto’s Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk. Dank voor deze mooie foto-impressie. Een beetje nostalgie mag er zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.