Operatie Steenbreek begint in De Waart en Annawijk

Heb je veel tegels in je tuin liggen en wil je helpen om je wijk groener te maken? Dan heb je nu de kans om een eerste stap te zetten. De gemeente Helmond heeft zich aangesloten bij Stichting Steenbreek en organiseert op 19 juni Operatie Steenbreek in de wijken De Waart en Annawijk. Lever op zaterdag 19 juni a.s. je stoeptegels in (1 tot 5 m²) en krijg van ons gratis plantjes! Samen kunnen we het verschil maken voor een prettige en gezonde leefomgeving voor zowel mens als dier.

Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast: straten of kelders kunnen bijvoorbeeld onder water lopen. Er zijn verschillende oorzaken, maar uit diverse onderzoeken blijkt dat de toename van verharding en betegelde tuinen erg negatieve effecten heeft op de gezondheid van mens, dier en natuur.

Tegel eruit, plant erin

Woon je in de Waart of in de Annawijk? Lever dan op zaterdag 19 juni tussen 9.00 – 13.00 uur 1 tot 5 m² tuintegels in en je krijgt er gratis 5 planten voor terug! De locatie in de wijk waar je de tegels kan inleveren wordt nog bekend gemaakt. Met deze actie vergroenen wij samen onze buurt om er een nog fijnere plek van te maken om te wonen en leven. Er staan hoveniers en vrijwilligers klaar om je te helpen!

Aanmelden gebeurt per straat. Nodig je buren, overburen en anderen in je straat uit om mee te doen. Hoe meer tegels eruit en planten erin, hoe beter.
Stuur vóór 8 juni een email naar steenbreek@helmond.nl, vermeld daarin:
– Straatnaam en de huisnummers die meedoen.
– Naam en telefoonnummer van de contactpersoon in je straat.
– Per adres: komen de planten vooral in de zon of vooral in de schaduw te staan?

Groen is leven

Door veel versteende tuinen blijft er nog maar weinig ruimte over voor de natuur. Wanneer er geen bloemen groeien, komen er geen insecten en kunnen (wilde) bijen en vlinders hun noodzakelijk werk niet doen. En minder insecten betekent ook minder voedsel voor vogels en vleermuizen. In een stenen omgeving vind je maar weinig leven. Terwijl in de groene ruimte zeker de helft van de aanwezige soorten onder het maaiveld leeft. De bodem is de basis van elke levende tuin. Meer groen betekent ook dat het regenwater beter in de bodem kan zakken, riolen minder belast worden, de zomertemperatuur in de stad lager wordt, minder fijnstof en dat mensen zich prettiger en gezonder voelen.

Bedrijven en organisaties die meewerken aan operatie Steenbreek en die bewoners helpen bij het vervoeren van grond en tegels, het planten en het geven van informatie zijn: De Nooijer Hoveniers, De Corte’s Passie voor Tuinen, Groei & Bloei Helmond, Het Helmonds Groen Collectief, IVN Helmond, Stadslandbouw Brandevoort en de woningbouwverenigingen WoCom en Stichting Woonpartners. Wil je als bedrijf ook aan dit goede doel meewerken? Meld je dan aan!

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *