Dit bericht, is een vervolg op het mooie restaurerende schilderwerk dat door de studenten van Sint Lucas uit Boxtel werd uitgevoerd in de St. Lambertuskerk. Door corona moest ook het opleveren van de gerestaureerde wanden in de St. Lambertuskerk worden uitgesteld. De studenten zijn nu weer terug in de kerk geweest, om samen met docenten en pastoor Seidel de oplevering te bekijken en te bespreken. Ook werd bekeken welk deel van de kerk in aanmerking kan komen voor de volgende stageperiode voor de studenten van Sint Lucas.

Bij de oplevering werd het werk dat door de dertien studenten werd verricht, bekeken door pastoor Seidel als opdrachtgever en docent van Sint Lucas, Joep Dircks. Pastoor Seidel gaf aan dat de studenten het werk met grote inzet en passie hebben gedaan. De bewerkte wanden, die als een tapijt  tegen de muur aan zitten, werden op vakkundige wijze hersteld. Ook de studenten mochten hun zegje doen over de wijze waarop zij deze mooie klus hebben geklaard. De opdracht voor dit jaar was het restaureren van twee wanden in de kerk, waarop een tapijt was geschilderd. Ze deden ervaring op met alles wat bij deze restauratie kwam kijken. Ze spraken over het zelf maken van de sjablonen en het weer op de muur zetten van deze sjablonen, met smetlijnen en schietlood, om de originele afbeelding weer op de muur terug te krijgen.

 Begeleiding

Hun toeverlaat op de momenten dat het niet helemaal lukte zoals ze het wilden, was wederom  dit jaar hun allesweter docent Joep Dircks. Hij heeft een enorme ervaring in restauratieopdrachten in kerken, in binnen en buitenland. Hij gaf ook nog enige toelichting over het begeleidingsproces, dat bij dit soort opdrachten hoort. Ook is hij zeer ingenomen met de mogelijkheid die door pastoor Seidel aan de school wordt geboden om de studenten van Sint Lucas hier hun stage te laten doen in de St. Lambertuskerk.

Dit alles resulteerde in de mededeling aan de studenten, dat ze allemaal aan de gestelde verwachting hadden voldaan. Ze werden door pastoor Seidel bedankt en gefeliciteerd met het bereikte resultaat. Oud-docent Frans van de Leur liet de kurken knallen en er kon een toast worden uitgebracht, met een heerlijk glas Champagne. “Proost en chapeau op een fantastisch resultaat dat jullie hebben bereikt.”

 © Tekst en foto’s: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 3 reacties

  1. Marleen Klaus Reply

    Wat een prachtig resultaat, ze noemen het weleens monnikenwerk, maar gezien de vele vrouwen die hier aan gewerkt hebben laten we het voor deze keer “nonnenwerk” noemen.

  2. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk,
    Dank voor jouw mooie fotorapportage.
    Een fantastisch resultaat en weer een parel voor de stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.