Oproep klimaatburgemeester: Ornithologen verzamelt u!

Brigitte van de Koevering is één van de twee klimaatburgemeesters van Helmond. Voor Dit is Helmond schrijft zij regelmatig een column. Met dit keer de Klimaatburgemeester en de oproep aan de ornithologen.

Van vrijdag 26 januari t/m zondag 28 januari kun je meedoen met de nationale vogeltelling. Dat is superbelangrijk omdat we zo leren hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken en met die informatie kunnen wij ze weer beter beschermen. Het goede nieuws is dat je daarmee met reden ongegeneerd exact een half uur vanuit je luie stoel uit het raam kunt staren.

Pak er een kop koffie en iets lekkers bij om helemaal ‘mindful’ te observeren. Voor maandagochtend 12.00 uur kun je via www.mijntuinvogeltelling.nl het formulier invullen. Daarvoor tel je iedere soort apart op. En niet valsspelen hoor, want vogels die overvliegen tellen niet mee. De boel een beetje manipuleren door een zadenmengsel te strooien, een vetbol of pinda’s op te hangen mag natuurlijk wel. En een bak water klaarzetten om ze te lokken helpt vast ook.

Eén vogel in het bijzonder hoop ik te tellen en dat is de groene specht. Die is sinds jaar en dag onze vaste stamgast. Ik vermoed dat hij in de perenboom zijn residentie heeft. Af en toe zie ik hem in het gras zoekend naar voedsel. Zal je net zien dat hij tijdens het moment suprême besluit zijn snavel te drukken.

Afgelopen weken hoorde ik al volop getsjilp van heggenmussen en in de ochtend werd ik gewekt door het gezang van een merel. Het geluid van de koolmees roept associaties op met een fietspomp en doet me verlangen naar het moment dat ik mijn renfiets weer van stal kan halen. Eventjes voelt het voorjaar niet meer zo ver.

Klimaatburgemeesters van Helmond

‘Duurzame doeners’ Brigitte van de Koevering en Mattijs Bouwmans zijn sinds 1 november 2023 de Klimaatburgemeesters van Helmond. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zoekt elk jaar nieuwe Klimaatburgemeesters, iedereen kan zich daarvoor aanmelden. Landelijk zijn er 245 Klimaatburgemeesters die zelf klimaatbewust leven en zich inzetten om anderen te inspireren duurzamer en klimaatvriendelijker te leven.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Ivo Mikkers - Redactie

Ivo Mikkers Redactie ondersteuning DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *