Oproep tot melden van autowrakken op openbare weg

Autowrakken die al geruime tijd het Helmondse straatbeeld vervuilen zijn veel inwoners een doorn in het oog. Maar in zo’n geval sta je als buurtbewoner niet helemaal machteloos. Want een melding bij de gemeente is in de regel namelijk al voldoende om een proces in werking te stellen en zo’n wrak binnen afzienbare tijd van de straat te krijgen. Daarom roept de gemeente ook op om autowrakken op de openbare weg te melden.

In juli van dit jaar verwijderde de gemeente na veel media-aandacht, onder andere bij Dit is Helmond, het wrak van een rode Opel Corsa vanuit de Van Hoeckstraat in Helmond. Daarna kwamen er direct vragen vanuit de lokale politiek en de wens om door te pakken, aangezien er op meerdere plekken in de stad dergelijke wrakken staan weg te rotten. Het was overigens niet de eerste wegsleepactie van de gemeente in de afgelopen jaren. In 2023 verwijderde de gemeente 23 voertuigen. En vanaf januari 2024 tot nu liet de gemeente al liefst 35 voertuigen afvoeren, zo laat het college van burgemeester en wethouders weten.

Bestuursdwang
Binnen de gemeente Helmond is het team Toezicht en Handhaving belast met de verwijdering van voertuigwrakken op de openbare weg. Na melding van overlast door inwoners kan de gemeente handhavend optreden. Constateert de handhaver inderdaad een overtreding, dan plaatst deze met een sticker op het voertuig een voornemen tot toepassing van bestuursdwang. Dit betekent dat binnen een termijn van zeven dagen een einde moet worden gemaakt aan de overtreding. Gebeurt dat niet, dan wordt het voertuig weggesleept en in bewaring gesteld op de bewaarplaats.

Verschil per situatie
“Toezicht en Handhaving streeft ernaar zo spoedig mogelijk na de melding over te gaan tot verwijdering van het voertuig op de openbare weg, indien mogelijk”, aldus het college. “De snelheid waarmee dit gebeurt hangt echter wel af van de situatie. En verschilt dus per melding. Zo is de vraag of het betreffende voertuig op het moment van de eerste melding al in aanmerking komt voor verwijdering. Tegelijk speelt de bereikbaarheid van de rechthebbende eigenaar, telefonisch of per brief, een rol. Net als de termijn van de last onder bestuursdwang. Dat kan drie dagen, zeven dagen of geen gestelde termijn zijn. Tenslotte hangt het ook nog af van de snelheid waarmee de (externe) takeldienst opereert.”

Melding maken
Ervaar je als inwoner van Helmond overlast van een voertuig wat al geruime tijd staat geparkeerd op de openbare weg, kun je dit melden bij de gemeente via het online meldingsformulier. De melding staat dan direct in het systeem van de gemeente. Je kunt daarnaast ook een melding maken via de BuitenBeter-app of telefonisch via 14 0492 (zonder kengetal), waarna de gemeente de melding in het systeem plaatst. Wil je terugkoppeling op je melding, doe de melding dan niet anoniem.

Handhaving
Na jouw melding over een ‘overlastgevend’ voertuig beoordelen handhavers ter plaatse of het gaat om een afsleepwaardige situatie. Is dit het geval, dan wordt het voertuig van de openbare weg verwijderd en overgebracht naar de bewaarplaats. Is dit niet het geval, dan kan het voertuig niet worden verwijderd. Maar mocht de staat van het voertuig na geruime tijd verder verslechteren, dan kun je als inwoner een nieuwe melding doen. De handhavers beoordelen de situatie dan opnieuw. Op https://www.helmond.nl/toezicht-en-handhaving staat alle informatie over de taken en bevoegdheden van de handhavers van de gemeente Helmond. Deze pagina biedt uitleg over de controle op autowrakken en defecte voertuigen en beschrijft hoe je overlast kunt melden.

Samenwerking
Toezicht en Handhaving werkt nauw samen met de politie en het RDW als het gaat om overlastgevende voertuigen. Wanneer handhavers een situatie tegenkomen die buiten hun bevoegdheid valt, dan verstrekken zij waar nodig de relevante informatie aan de genoemde instanties. De politie en RDW hebben andere wettelijke bevoegdheden. Denk bijvoorbeeld aan controleren op de verplichting van een geldig keuringsbewijs en de beginselplicht van een geldige aansprakelijkheidsverzekering.

Juridische basis
Bij het wegslepen van autowrakken maakt de gemeente gebruik van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), artikel 170 eerste lid. Hierbij gaat het om verwijdering in het belang van de veiligheid van de weg, het belang van de vrijheid van het verkeer of het vrijhouden van aangewezen weggedeelten. Daarnaast is er de Algemene Plaatselijke Verordening Helmond 2020 (APV), artikel 5.1.3 (defecte voertuigen) en artikel 5.1.4 (voertuigwakken). Deze bieden de gemeente de juridische basis en de mogelijkheid om een last onder bestuursdwang toe te passen.

Criteria
Volgens de APV van de gemeente Helmond is een voertuig ‘defect’ wanneer je met dit voertuig als gevolg van andere dan eenvoudig te verhelpen gebreken niet kunt of mag rijden. Dit zijn de zogenoemde ‘niet-rijklare’ voertuigen. Daarnaast definieert de APV een voertuig als ‘autowrak’ als dit voertuig rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud is. Of in een kennelijk verwaarloosde toestand verkeert om op de weg te parkeren. Een motorrijtuig is in technisch onvoldoende staat als het bijvoorbeeld ernstige technische gebreken kent. Denk daarbij aan het ontbreken van essentiële motor- of carrosserieonderdelen, loshangende beplating en ernstige roestschade. Maar ook aan ontbrekende vloerdelen. een (deels) gedemonteerd interieur of loshangende bedrading. Daarnaast is een voertuig in ‘verwaarloosbare toestand’ als bijvoorbeeld de bekleding is beschimmeld.

Daarnaast kan een voertuig worden verwijderd van de openbare weg als dit in het belang is van de veiligheid op de weg, het belang van de vrijheid van het verkeer, of het vrijhouden van aangewezen weggedeelten en wegen. Hierbij kun je denken aan voertuigen die de openbare weg zodanig blokkeren dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Foto: Omroep Brabant/Collin Beijk

Lees ook: ‘Oproep Mi Hellemonders: ‘Nu doorpakken en alle autowrakken Helmond uit

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *