‘Opvang Oekraïners kost gemeente helemaal niets’

Volgens de Helmondse FvD-fractie legt de opvang van Oekraïners een aanzienlijke druk op de leefbaarheid én de financiële middelen in de stad. Daarom stelde de fractie enkele vragen hierover aan het college van burgemeester en wethouders. Uit de reactie van het college blijkt echter dat het met met die kosten nogal meevalt. De opvang van Oekraïners kost de gemeente zelfs helemaal niets, aldus het college. Tegelijk blijft Helmond nog beneden de door het Rijk opgelegde taakstelling voor het aantal bedden dat beschikbaar is voor de opvang van Oekraïners.

Volgens Forum voor Democratie heeft de huidige situatie impact op zowel de beschikbare (woon)ruimte als de financiële middelen van de gemeente.  Zo vraagt de fractie zich af hoeveel Oekraïners de gemeente momenteel opvangt. Volgens de gemeente zijn er momenteel 430 bedden voor Oekraïense ontheemden in gemeentelijke opvanglocaties (GOO) en worden er 164 Oekraïense ontheemden in particuliere opvang (POO) opgevangen. Dit terwijl de huidige taakstelling vanuit het Rijk 439 bedden is in gemeentelijke opvanglocaties. Daarmee zit Helmond nog onder die taakstelling.

Geen kosten voor Helmond
Over de kosten voor de stad hoeft de fractie zich geen zorgen te maken, zo laat het college weten. “De opvang van Oekraïners in de gemeente Helmond heeft in 2023 circa 6 miljoen gekost. Maar die opvang kost de gemeente Helmond niets. Alle kosten worden vergoed vanuit het Rijk. De vergoeding is
momenteel meer dan de kosten bedragen”, aldus het college. Daarbij zou de opvang van één Oekraïner in de gemeente Helmond rond de 750 euro per maand kosten. Ook laat het college de FvD-fractie weten dat Oekraïners op dit moment niet zelf meebetalen aan de opvangkosten. “Maar er is wel landelijke wetgeving in voorbereiding om dit mogelijk te maken”, zegt het college.

Eigen keuze
Op de vraag van de FvD-fractie wat de gemeente Helmond doet om Oekraïners te helpen terug te keren naar hun eigen land, antwoordt het college: “Wanneer Oekraïense ontheemden terug willen naar hun land is dat hun eigen keuze. Er is geen landelijk beleid om mensen naar Oekraïne terug te sturen. Ook de gemeente Helmond heeft geen actief terugkeerbeleid. De meeste Oekraïners die terug willen keren naar Oekraïne, regelen dit vertrek zelf. De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) biedt namens de Nederlandse overheid ondersteuning aan Oekraïners en andere vreemdelingen die hulp vragen bij terugkeer naar hun land.”

Eerder onderzoek van de gemeente toonde aan dat de meeste Oekraïners ook na het beëindigen van de oorlog in Helmond zullen blijven. Daarbij gaat het om liefst vier op de vijf vluchtelingen in noodopvangen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *