Het is naar genoeg, maar een op de drie vrouwen maakt in haar leven geweld en agressie mee.  Iedereen kan iets doen om geweld tegen vrouwen te stoppen. Het is niet alleen in Helmond, Nederland, Europa maar in heel de wereld. Orange the World is een internationale campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te stoppen. Ook in Helmond wordt meegedaan en wordt de vlag van  Orange the World gehesen. In heel Nederland doen meer dan 100 steden mee met deze campagne.

De Peelregio kleurt 16 dagen oranje

Soroptimistclub Helmond-Peelland heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook in de regio Helmond-Peelland gebouwen oranje kleuren. In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De urgentie wordt alsmaar groter: huiselijk geweld neemt toe tijdens de coronacrisis.  De Soroptimistclub wil voor dit jaar nog meer gebouwen Oranje  doen kleuren dan in voorgaande jaren. Ook in deze coronatijd neemt huiselijk geweld toe.

 Social Sofa

Dit jaar heeft de  Soroptimistclub Helmond-Peelland een bijzonder project. Vanaf 27 november is een groep dames aan de slag gegaan, met het bekleden van  een Social Sofa. Voor wie het begrip Social Sofa niet kent; dit  is een betonnen zitbank die met mozaïek wordt ingelegd en als hij klaar is kan hij geplaatst worden  in een de openbare ruimte. De Social Sofa is ongeveer 2 meter lang en heeft de vorm van een chaise longue. Zo’n Social Sofa wordt beplakt met duizenden gekleurde steentjes door de dames van de Soroptimistclub Helmond-Peelland . De club heeft in het kader van het invullen van de Sustainable Development Goals van de gemeente Helmond, subsidie gekregen om deze bank te maken. Roel Hanssen aan de Kromme Steenweg, heeft de dames onderdak verleend, om bij hem in de zaak dit karwei tot een goed einde te kunnen brengen. Het enthousiasme bij het bekleden van de Social Sofe is zo groot, dat het eten er bijna bij inschoot. Dus moest er ook  maar eens gepauzeerd worden, om de inwendige mens te versterken.

De plaats van de Social Sofa

De bank zal als hij klaar is, op een mooie centrale plaats in de stad geplaatst gaan worden. Hij zou mooi tot uiting kunnen komen in het stadspark bij het Kasteel, want daar wordt bij mooi weer, veel gebruikt gemaakt van de nu al aanwezige banken, om lekker uit te rusten en te genieten van de mooie omgeving. We zullen echter nog even geduld  moeten hebben, want voor deze aankleding van de Social Sofa zijn enkele honderden uren uitgetrokken.

 Soroptimistclub Helmond-Peelland

Soroptimisten zetten zich in voor gelijke rechten en de positieverbetering van vrouwen en meisjes. Dat doen ze op internationaal niveau door de VN en de Raad van Europa te adviseren en lokaal door goede doelen te steunen en initiatieven op te zetten. Er zijn wereldwijd 3000 clubs in 130 landen met ruim 80.000 leden.

© Tekst en foto’s: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Dank voor deze overzichtelijke fotorapportage. Inderdaad een prachtig initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *