Oranje Leeuwinnen niet echt in trek

De Oranje Leeuwinnen zijn niet echt in trek in ons land. Woensdagnacht speelden ze hun tweede groepswedstrijd op het WK Voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland. Het werd 1-1 tegen regerend wereldkampioen de VS. Daarmee staat Oranje met één voet in de achtste finales. Dinsdag staat het laatste groepsduel tegen Vietnam nog op het programma. Oranje heeft dan voldoende aan een gelijkspel om zich te plaatsen. Maar leeft het WK wel in ons land? Nou, in ieder geval in een deel van Noord-Brabant.

Ondanks de ongunstige aanvangstijd zullen in Noord-Brabant toch de nodige tv’s hebben aangestaan. Dat is namelijk een van de provincies in Nederland waar het WK het meest leeft. Dit blijkt uit een analyse van Google Trends-cijfers door PR-bureau Tijd voor publiciteit. Opvallend is dat er vanuit de geboorteplaatsen van de Brabantse internationals bovengemiddeld veel interesse lijkt te zijn in het toernooi.

Grote steden

De populariteit van het WK concentreert zich met name rondom de vier grote steden. Belangrijk daarbij is dat het hier om relatieve cijfers gaat: het feit dat er in en rondom steden als Den Haag en Rotterdam simpelweg veel mensen wonen, doet er dus niet toe. In Zuid-Holland wordt het WK vrouwenvoetbal in Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Leidschendam het meest gevolgd. Opvallend is dat er vanuit Zeeland nauwelijks animo lijkt te zijn voor het toernooi. Ook in de noordelijke provincies loopt men nog niet echt warm.

Lokale ‘helden’

Er is een zekere overlap tussen de geboorteplaatsen van de 23 Oranje Leeuwinnen in de selectie van bondscoach Andries Jonker en de interesse in het WK volgens Google Trends. Zo valt bijvoorbeeld op dat in Breda het toernooi bovengemiddeld leeft. Dat is, zo vermoedt PR- en dataspecialist Frank Breukelman, “niet geheel toevallig de plek waar verdedigster Caitlin Dijkstra ter wereld kwam”. “En in datzelfde licht lijkt het erop dat Tilburg uitloopt voor publieksfavoriet Jackie Groenen, terwijl de interesse vanuit Eindhoven gelinkt kan worden aan de in de Lichtstad geboren Jacintha Weimar.”

Noord-Brabant en Noord-Holland hofleverancier

Dat men in de noordelijke provincies het WK niet zo volgt kan ermee te maken hebben dat Drenthe en Groningen ook geen enkele international afleveren. Hetzelfde geldt voor de provincies Flevoland, Gelderland, Utrecht en Zeeland. Bondscoach Jonker zou daarentegen een compleet elftal kunnen opstellen van enkel speelsters geboren in Noord-Brabant (6) en Noord-Holland (ook 6). Zuid-Holland komt met 4 afgevaardigden op plek 3.

De belangstelling blijkt dus regionaal sterk te variëren. Dit suggereert dat vrouwenvoetbal nog niet volledig is geaccepteerd in heel Nederland. Toekomstige inspanningen kunnen zich richten op regio’s die extra stimulans nodig hebben. Er is een positieve verwachting dat de populariteit van vrouwenvoetbal in de toekomst zal groeien, gedreven door sterke prestaties en toenemende zichtbaarheid van de Leeuwinnen.

Waar die verwachting vandaan komt is dan weer niet geheel duidelijk. Maar goed, we gaan zien of die voorspelling uit gaat komen …

Heb jij gekeken? Waarom wel/niet? Laat het ons weten via onze Facebookpagina! 

[Illustratie: PR-bureau Tijd voor publiciteit]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *