Orchestra Van Wassenaer met ‘Europa van zuid tot noord’

Op zondagmiddag 30 januari 2022 treedt het Orchestra Van Wassenaer o.l.v. Makoto Akatsu op met muziek uit Europa, van zuid naar noord. Schitterende muziek uit de (hoog)barok van Italië, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Engeland, van componisten als Gabrieli, Marini, Keiser, Corrette en van De Fesch tot Purcell. Ontdekte juweeltjes van sonata’s en concerto’s gespeeld door virtuoze musici op viool, cello, klavecimbel en theorbe. Plaats: Trudokerk Dorpsstraat Stiphout. Aanvang 15.00 uur. In verband met de coronamaatregelen kunt u het concert bekijken en beluisteren via livestream.

De link hiervoor staat te zijner tijd op de homepagina van Lambertusconcerten.nl

Stichting Lambertus Concerten opent het nieuwe jaar met een fantastisch internationaal gezelschap musici: het Orchestra Van Wassenaer, bekend in binnen- en buitenland om zijn ontdekkingen van verborgen parels uit de (hoog)barok in Europa. Deze keer heeft de leider van het orkest, Makoto Akatsu een programma samengesteld dat u muziek laat horen uit de belangrijke Europese baroklanden, van Italië tot Engeland, via Duitsland, Frankrijk en Nederland. Elk land is vertegenwoordigd door prachtige, soms bekende, maar ook nog niet zo vaak uitgevoerde sonata’s en concerto’s. Componisten als Gabrieli, Marini, Keiser, Corrette, De Fesch en Purcell passeren de revue en laten u genieten van het karakter en de klankrijkdom van de werken en de virtuositeit van de musici, die deze muziek uit hun instrumenten ‘toveren’. Luisterend waant u zich aan het Franse hof van Lodewijk de Veertiende, of wandelend in de tuinen van een statig Engels landgoed, in een feestzaal van een Duits Schloss of tijdens het kleurrijke Carnaval in Venetië.

Orchestra Van Wassenaer (opgericht in 1990 door de huidige muzikale leider Makoto Akatsu) is genoemd naar de Nederlandse diplomaat, staatsman en componist graaf Unico Wilhelm van Wassenaer (1692-1766), telg uit een voorname en machtige familie uit Den Haag. Met zijn muzikale talent (hij schreef diverse muziekstukken waaronder zijn bekende Concerti Armonici) liep hij, zoals gebruikelijk in die tijd in zijn kringen, niet te koop. Dankzij zijn vele studiereizen kon hij zich onderdompelen in de rijke Europese cultuur van zijn tijd, waaronder die van de muziek.
De musici spelen op historische instrumenten en onderzoeken en vertolken het verrassende, vaak onbekende en ondergewaardeerde repertoire van de hoogbarok. Ze treden veelvuldig op in Nederland, Spanje, Frankrijk en Japan en op (inter)nationale festivals Makoto Akatsu is naast leider van Orchestra Van Wassenaer ook lid van Affetti Musicali en La petite Bande; bovendien speelde hij o.a. bij Les Arts Florissants, De Nederlandse Bachvereniging en het Bach Collegium Japan. Daarnaast is Akatsu gastdocent aan het Lemmensinstituut in Leuven (België).

Vergeet even corona en maak, net zoals destijds graaf Van Wassenaer, deze zondag met het Orchestra en dit prachtige programma een, weliswaar denkbeeldige, maar heerlijke muzikale reis door Europa.

graaf Van Wassenaer

graaf Van Wassenaer

Voor meer info en de link voor de livestream, zie: lambertusconcerten.nl

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Stichting Lambertus Kerkconcerten Rene

Concertccyclus in het Auditorium Elkerliek Ziekenhuis. Podium voor Helmondse ensembles, daarnaast internationale artiesten en educatieve projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.