Organisatie Helmond verbijsterd over definitief einde Samenloop

Ruud Hakvoort van Samenloop Helmond/Laarbeek reageert geschokt op het bericht van KWF dat de Samenloop stopt. “We waren fijn gestart met voorbereidingen voor juni 2022. Jammer, jammer. We moeten deze schok eerst verwerken. Pas dan kunnen we bespreken of er een mogelijkheid is om er lokaal of regionaal een vervolg aan te geven. Maar dat is nu nog veel te vroeg.” 

KWF stuurde gisteren alle organisaties in het land een bericht: “Met pijn in het hart hebben we besloten om te stoppen met de KWF Samenloop. Dat betekent dat KWF geen tijd, geld en middelen meer beschikbaar zal stellen voor de lokaal georganiseerde Samenloop-evenementen.”

“Dat was een donderslag bij heldere hemel”, reageert Hakvoort. “Er is niks gecommuniceerd. We zagen dit totaal niet aankomen.”

KWF begrijpt dat deze beslissing bij velen moeilijk valt: “Na bijna 15 jaar en 265 Samenlopen komt er nu definitief een einde aan een bijzonder evenement, dat voor duizenden mensen heel veel heeft betekend. We kunnen terugkijken op veel mooie en vaak ontroerende momenten die wij samen hebben meegemaakt. We zijn alle vrijwilligers, deelnemers, survivors en sponsors enorm dankbaar voor alles wat zij voor de Samenloop hebben gedaan. We koesteren de herinnering aan de vele gevoelens van saamhorigheid en troost die we samen mochten beleven.”

Terugval inkomsten

De pandemie heeft iedereen hard geraakt. Net als veel andere goede doelen heeft KWF het afgelopen jaar te maken gehad met een grote terugval in inkomsten. Door het niet doorgaan van evenementen is er in 2020 veel minder geld opgehaald, terwijl de vaste kosten doorliepen. “Ook in 2021 zullen we tientallen miljoenen mislopen als gevolg van de coronacrisis. De relatief hoge kosten van een Samenloop zijn hierdoor niet langer te verantwoorden, en daarom hebben we met pijn in het hart dit besluit moeten nemen.”

De eerstvolgende Samenloop Helmond / Laarbeek zou zoals bekend, vanwege de coronacrisis niet in juni dit jaar maar op 25-26 juni 2022 worden gehouden. Dat moest dan de zesde editie van dit evenement worden. In de afgelopen jaren was de organisatie welkom bij HAC en Stiphout Vooruit. In 2022 was het plan om de Samenloop niet in Stiphout te houden, maar rond het kasteel in het centrum van Helmond.

Hakvoort: “Dat is een A-locatie. We waren druk bezig om er iets heel moois van te maken weer. Het moest weer een feestje worden voor de mensen. We gaan nu eerst maar eens praten met al onze deelnemers, sponsoren en organisaties in de omgeving. Geen idee of we er zelf een vervolg aan kunnen geven. KWF droeg een heel groot deel van de publiciteit en de organisatie. Dat is niet zomaar over te nemen.”

Hieronder staan antwoorden op de meest gestelde vragen naar aanleiding van het besluit van KWF. Voor meer vragen, neem dan contact op met samenloop@kwf.nl

Een opname van de Samenloop in 2019 (Archieffoto DitisHelmond)

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *