Pak’t aan raapt rommel in Helmond

Bij het zien van de naam ‘Pak’t aan’ dacht ik eerst aan een grapje. Wie of wat is of zijn dat? Het is geen stichting, maar wat dan? Ik ging op onderzoek uit en maakte kennis met Yvette Loeve. Yvette is een vriendelijke en goedlachse dame, die verdraaid goed weet wat zij wil en waar zij mee bezig is. Zo is zij ‘afvalcoach’ in Helmond en tegenwoordig ook ‘Professional Organizer’. In die rol combineert ze opruimen met duurzaamheid. En ook daar is ze erg goed in.

Rommelrapen

Yvette vindt het een sport om afval te scheiden, iets wat goed is voor de aarde én je portemonnee. Daarom kan iedereen bij haar terecht voor adviezen en mogelijkheden om te leren opruimen. Yvette kan je bijvoorbeeld leren hoe je jouw huis het best opruimt, zodat het er prettiger wonen en leven is. In 2021 kwam zij in aanraking met de wereld van het afval. En dat vond ze zo interessant dat ze er meer over wilde weten en er iets mee wilde doen. Samen met twee andere dames besloot zij iets te organiseren in Helmond. En zo kwam eigenlijk het rommelrapen in beeld. Gelukkig waren er nog enkele andere vrijwilligers die hen wilden helpen met de schoonmaak.

Om mensen duidelijk te maken hoeveel rommel er wel niet wordt gemaakt, liep zij op Moederdag met de vrijwilligers van de Cacaofabriek richting Sluis 7. Yvette hoopte ook de aandacht te trekken van de talloze terrasbezoekers op het Havenplein, zodat ze konden zien hoeveel afval er wordt gedumpt. De terrasbezoekers gaven de rommelrapers een groot compliment voor hun werk. Na een paar uurtjes lopen langs het kanaal kwamen zij aan bij het Burgemeester Geukerspark, waar de zakken afval werden verzameld. Een wagen van de gemeente nam de zakken vervolgens mee.

Berg afval

Al met al een goed verlopen en zeer nuttige ochtend. Zeker als je zag wat er zoal aan afval in het kanaal lag. Zo was het op de vlonders bij het Havenplein een enorme bende en bij Sluis 7 lag een enorme berg met bladeren en ander afval. Volgens mij beseffen we niet hoeveel troep mensen maken. En veel mensen interesseert het simpelweg niet wat er in het kanaal drijft. Plastic, waar watervogels in kunnen stikken. Maar ook talloze blikjes en plastic tassen van de supermarkt.

Vervolg

Yvette is misschien van plan om vaker een schoonmaakactie te organiseren en zij nodigt de mensen uit om eens een paar uurtjes mee te helpen. Het is niet alleen een gezellig onderonsje met elkaar tijdens het rapen, tegelijk ben je even lekker buiten. Maar het belangrijkste is wel dat de mensen die de rapers bezig zien, beseffen wat een troep er ligt. Zodat zij hopelijk zelf ook beter omgaan met afval. Volgend jaar wil Yvette meedoen met de World Clean Up Day, om zo ideeën op te doen om hetzelfde in Helmond te kunnen realiseren. Wil je meer weten over de rommelrapers en misschien wel meehelpen, stuur dan een mail naar info@pakt-aan.nl.

Ikzelf blijf de rommelrapers intussen in de gaten houden, zodat ik meer kan vertellen over hun fantastische werk.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Met speciale dank aan Yvette Loeve.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *