De Paterskerk is het nieuwe onderwerp voor De Rondleiding. Een serie rondleidingen, in samenwerking met stadsgids Jan van Bussel en DitisHelmond. Deze week brengen presentatrice Lia Stoop en Jan van Bussel een bezoek aan de voormalige Paterskerk in de Molenstraat en de Hervormde kerk aan de Kerkstraat Zuid in Helmond.

De Paterskerk is niet meer in gebruik als kerk. De paters Kapucijnen zijn in 1970 vertrokken en daarmee kwam er ook een einde aan de H. Missen die er werden gehouden.

Na 1975 kwam de Stichting Draaiorgels in de kerk en waren er regelmatig feesten en dansen onder leiding van carnavalsvereniging De Auw Fiepen.

In de jaren 80 zijn de orgels naar de Gaviolizaal verhuisd en nu is in de oude kerk de middelbare school ‘De Kleine Jan van Brabant’ gevestigd.

Hervormde kerk krijgt ook bezoek

De Hervormde kerk is een voormalig protestants kerkgebouw aan de Kerkstraat zuid. Het gebouw is een Rijksmonument. Volgens de stadsgids  zijn er maar weinig kerken met zo’n mooi torentje.

In 1963 werd de kerk onttrokken aan de eredienst en werd het gebouw gebruikt door de gemeente Helmond om er het stadsarchief te bergen. Dat was niet zo goed voor de oude documenten en het archief verhuisde later naar de Molenstraat.

Het pand werd geschikt gemaakt als kantoorpand.

Jan van Bussel vertelt welke gebruikers er nog zijn geweest en Lia spreekt nog even met Michèn Bernards, de huidige gebruiker. Hij runt sinds 2017 in de voormalige kerk een kleinschalige dagopvang.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *