Paul Chatrou: Helmondse componist in hart en nieren
Er kon geen bezoeker meer bij in de Bethlehemkerk in Helmond. Het concert met muziek van componist en musicus Paul Chatrou (1959) trok volop aandacht. Niet alleen vrienden en bekenden, maar ook mensen uit de muzikale wereld kwamen op het concert af.
“Bizar hoor, alle aandacht voor mij”, vertelt Paul Chatrou grinnikend. “Vorig jaar rond deze tijd was er ook een concert in deze kerk. Daar werden drie stukken van mij gespeeld. Toen opperde René Koolen, directeur van Lambertus Concerten, dat er eigenlijk een concert volledig over mij moest gaan. En dat ik afgelopen jaar met pensioen ben gegaan, was ook een goede aanleiding. En het fantastisch hoe het concert vanmiddag verliep, waanzinnig en indrukwekkend. Ik ben heel erg trots en blij. Want componist is wat is ben, in mijn hoofd. Ik was pas 17 toen ik zelf pianoles ging halen. Maar vanaf die eerste les voelde ik de muziek in mij opkomen.”
De vrouw van Paul, Mieke, is als coördinator van CultuurContact ook geen onbekende in het Helmondse. “Ik ben zo blij voor hem. En vind het echt eervol, een concert met alleen zijn muziekstukken. Hij is er speciaal voor met pensioen gegaan”, vertelt ze enthousiast. En verduidelijkt meteen; “Om meer ruimte in zijn hoofd te creëren voor het schrijven van nieuwe composities.”
Spotlights
“Veel mensen kennen Paul. Dus onze stichting durfde het wel aan om dit concert op te zetten. Het programma werd gespeeld door vrienden van Paul, collega’s van het Kunstkwartier en een eigen koortje met amateurs uit mijn netwerk”, licht René toe. “Het doel was ook om Paul in de spotlights te zetten. Hij koos de stukken voor het programma en de voorbereidingen deed elke muzikant zelf thuis. Vandaag hebben van 12.00 tot 14.00 uur het programma nog ‘in elkaar gezet’. Oftewel, dat was de eerste keer dat we samen kwamen om het concert voor te bereiden. De kwaliteit van de muziek was méér dan ik had durven hopen. Dit concert mag vaker plaatsvinden.”
Pianoles
Carla van 69 krijgt na minstens 30 jaar nog steeds één keer per week pianoles. Haar dochters en kleindochters zijn intussen toch met de lessen gestopt. “Ik speel het glazuur van je tanden”, zegt ze ondeugend. Frank en Monique Adriaansen hadden 25 jaar geleden ook pianoles van Paul. Net als hun drie dochters. “Eigenlijk wilde ik helemaal geen piano spelen, ik wilde met Paul kletsen. Over van alles en nog wat. Want hij heeft echt wat te vertellen. Uiteindelijk zijn we toch allemaal gestopt. Onze jongste dochter schreef op een dag in het stof op de piano ‘Ik haat pianoles!’ Het begin van het einde.” Maar de piano staat er nog.
In allerlei soorten en maten
Vanaf zijn eerste pianoles schreef hij zijn eigen muziek. Logisch dat Paul naar het Utrechts conservatorium ging en daar achtereenvolgens piano en schoolmuziek studeerde. Hij speelde daarna in diverse ensembles, waarvoor hij ook muziek schreef. Het concert van vandaag had dan ook een vol programma. Want als componist heeft Paul in zijn leven echt wel wat afgeleverd. Composities in allerlei soorten en maten. Allerlei instrumenten passeerden de revue in zijn composities; Piano, dwarsfluit, viool, cello, hobo, klarinet, trompet, orgel, klavecimbel en bandoneon. En ook voor koor had hij genoeg noten op zijn zang.
Filmmateriaal
In aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Maxima werd zijn compositie Astor uitgevoerd. Een muziekstuk voor piano en bandoneon. Diverse composities van Paul Chatrou werden door de Confédération Musicale de France geselecteerd als verplicht examenwerk in Frankrijk. “Paul heeft een eigen muzikale identiteit”, vertelt een vriend. “Over wat hij geschreven en hoe stukken tot stand kwamen, daar zou een film over gemaakt kunnen worden.
Foto’s: Hélène Ermens
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00
Hoi Hélène,
Ik ben blij met je stukje over mn concert.
N prima weergave ervan.
Leuk dat je ook ex-leerlingen en bekenden hebt geïnterviewd,ik herken me helemaal in hun verhalen.
Dank,
Paul
Graag gedaan, Paul!