Peel wil € 2,5 miljoen voor leefbaarheid platteland

De Brabantse Peel dient een aanvraag in voor het Europese subsidieprogramma LEADER. Het gaat om een bedrag van in totaal € 2,5 miljoen. Met het geld wil men inwoners, verenigingen en bedrijven ondersteunen bij het verbeteren van de leefbaarheid op het platteland.

De aanvraag is een initiatief van de gemeenten Laarbeek en Maashorst, Agrifood Capital en Innovatiehuis De Peel. Daarbij worden ze ondersteund door de betrokken overheden in NOVEX-regio De Peel. Dit zijn, naast Laarbeek en Maashorst, de gemeenten Helmond, Asten, Boekel, Deurne, Gemert-Bakel, Land van Cuijk, Meierijstad, Someren en Waterschap Aa en Maas, met steun van de provincie Noord-Brabant.

De EU stelt 2 miljoen euro beschikbaar, de Provincie Noord-Brabant neemt voor € 250.000,- deel en de 10 gemeenten en het Waterschap samen ook voor € 250.000.-. In het najaar wordt duidelijk of de aanvraag wordt goedgekeurd en kan worden gestart met de uitvoering.

Lokale Actiegroep

Een Lokale Actie Groep (LAG), die grotendeels uit particuliere vertegenwoordigers van de Brabantse Peel bestaat, gaat dan beslissen over de besteding van de € 2,5 miljoen. De subsidie is bedoeld als cofinanciering voor projecten die inwoners, verenigingen en bedrijven aandragen voor brede plattelandsontwikkeling, klimaat, milieu, water en biodiversiteit in de Brabantse Peel.

Als de gemeenten LEADER-gebied worden, gaat het subsidieprogramma waarschijnlijk op 1 januari 2024 open. Inwoners en ondernemers kunnen dan een beroep doen op deze subsidie.

[Foto links: Wethouder Jeroen van den Heuvel (Maashorst), rechts: Wethouder Ron van den Berkmortel (Laarbeek)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *