Plant ook een boom(pje) in je tuin

We weten het allemaal: Nederland is het dunst beboste land van Europa. Slechts 7% van ons kleine landje is bedekt met bos. En dat terwijl we bos zo hard nodig hebben, want het vangt heel veel CO2 af, het slaat heel veel fijnstof op en vooral: bos produceert enorm veel zuurstof.

Nederland wil graag verder vergroenen. Daarom is er PlanBoom dat beoogt om binnen 4 jaren 10 miljoen bomen te planten in Nederland. In Brabant gaat het in die periode om 1 miljoen bomen. Het Brabantse provinciebestuur maakt zich daar hard voor en ondersteunt ook nu weer het initiatief van de Brabantse Milieufederatie, Brabants Landschap en IVN Brabant. Voor de gewone burgers is er nu een kans om ook mee te doen. Plant ook een boom!

IVN Helmond nam vorig jaar al een eerste initiatief en deelde toen ruim 1.000 boompjes uit: struiken en kleine bomen en allemaal inlandse (inheemse) soorten zoals vlierbes, lijsterbes, haagbeuk, Gelderse roos en inlandse vogelkers. Binnenkort staat weer zo’n uitdeeldag gepland en wel op zaterdag 21 januari. De plantactie door Brabantse vrijwilligersgroepen is een van de succesvolle deelprojecten van PlanBoom. Het afgelopen jaar zijn er op die manier al ruim 40 duizend bomen in Brabant aangeplant. Eigenaren van echt grote tuinen konden gratis bomen afhalen voor eigen toepassing. Dit jaar kunnen ook eigenaren van kleinere stadstuinen of groene “oases” flink meedoen. Iedereen kan op zaterdag 4 februari bij het IVN enkele boompjes komen afhalen voor eigen tuin. Er liggen op die dag weer 1000 stuks klaar om gratis weg te geven en ze kunnen makkelijk achterop de fiets of in de auto- kofferbak want ze zijn nog maar 1m hoog. De uitdeelactie vindt plaats bij het Tiny Forest in het Goorlooppark, vlakbij het spoor naast speeltuin Helmond-West van 10 tot 14 uur. Daar staan de IVN-vrijwilligers om iedereen te helpen met deskundig advies en een gezellig bakkie. Door mee te doen draagt ook jouw tuin bij aan een groenere en frisse leefomgeving en dat alles onder het motto: Haal de natuur dichterbij, plant ook een boom!

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door IVN Helmond

Het IVN is het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Overal in het land bestaan lokale IVN-afdelingen die zijn aangesloten bij de landelijke vereniging. De vereniging organiseert activiteiten die schoonheid van de natuur te laten ervaren. Het streven daarbij is het stimuleren van plezier, verwondering en aandacht, betrokkenheid, zorg en verantwoordelijkheid voor natuur en milieu. Het IVN wil het natuur- en milieubesef bevorderen in de breedste zin van het woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.