Polaris mannen winnen topper in zinderende wedstrijd

Voorafgaand aan de topper tussen Polaris en ZVH2 (Zevenhuizen) liepen de Helmonders tegen een aantal tegenslagen aan. Cas Heezemans, Job van den Hurk en Tristen Koenen waren door blessures niet of slechts beperkt inzetbaar. Jelle Jurrius was door verplichtingen elders afwezig. En dat betekende dat Gideon Verhagen deel uitmaakte van de selectie. Ex-Polaris speler Mees Sengers (behorende tot de Nederlandse beachtop) versterkte de gelederen van ZVH2. En daarmee leek Polaris een zware middag tegemoet te gaan.

Dat bleek ook direct in de eerste set. Trainer coach Hans van Steenis moest al snel Tristen Koenen vervangen voor Martijn Jurrius, en Cas Heezemans was alleen inzetbaar als libero. Een gelijkopgaande set volgde. Via 11-11 en 17-18 richtten de heren van Polaris zich op, en maakte niveau plaats voor karakter. Het was allemaal niet hoogstaand, maar met het talrijk opgekomen publiek achter zich wonnen de Helmonders de eerste set: 25-21.

In de tweede set roken de gasten uit Zevenhuizen hun kans. Polaris kon met name passend en aanvallend geen druk ontwikkelen en liep direct achter de feiten aan. Via 7-8 en 16-20 werd het een kansloze missie: 22-25.

In set drie had Polaris het passend beter onder controle. Via 7-3 en 16-14 was het gelijkopgaand, maar bleven de Helmonders aan de goede kant van de score. Luc van Bree serveerde zijn ploeg uiteindelijk naar setwinst: 25-21.

De vierde set werd een kraker van jewelste. Het onderlinge verschil was nooit meer dan 2 punten en beide ploegen vochten voor wat ze waard waren. Trainer coach Hans van Steenis maakte maximaal gebruik van zijn wissels om de winst te forceren. Polaris kreeg een aantal matchpoints, en Martijn Jurrius kon de wedstrijd beslissen. Zijn aanval scoorde niet en uiteindelijk was het ZVH die de set won: 30-32.

Daarna leek de wedstrijd beslist. In de beslissende vijfde set kwam Polaris direct op 0-5 achter. Een time out en een wissel bracht de hoop in Helmondse harten terug en een serviceserie van Sjoerd Heij bracht de Helmonders de voorsprong: 8-6. Daarna was het Steff de Vries die de wedstrijd besliste. Een service serie en een aantal goede verdedigende acties van De Vries brachten ZVH tot wanhoop. Gideon Verhagen blokkeerde het 14e punt waarna de set en wedstrijd beslist waren: 15-9. Daarmee was de 3-2 winst een feit die met veel gejuich werd ontvangen.

Trainer coach Hans van Steenis was in zijn nopjes. ‘We redden ons uit een hachelijke situatie. De inzetbare spelers hebben het maximale gegeven, en daarmee het gemis van een aantal basisspelers gecompenseerd. Om in een topper zo diep te kunnen gaan heb je karakter nodig. En in mijn team zitten een aantal spelers die dit kunnen brengen. Ik vind dat gaaf om te zien’.  Volgende week speelt Polaris de uitwedstrijd tegen laagvlieger Hovoc. Polaris blijft koploper met 1 punt voorsprong op Breda.