Polaris sluit 2018 somber af

De Polaris dames hebben het jaar waarin ze promoveerden naar de derde divisie somber afgesloten. Zij verloren na een 2-1 voorsprong met 2-3 van Vocala en dienen in het nieuwe jaar heel wat punten te behalen om zich op dit niveau te handhaven. Bij de heren was ondanks een blessuregolf sprake van felle strijd tussen de nummer vier en vijf. Ook hier moest Polaris met een 2-3 nederlaag de meeste wedstrijdpunten aan NUVOC uit Veldhoven laten.

De Polaris dames ontvingen nieuwkomer Vocala, een fusievereniging uit enkele dorpen langs de Maas rond Gennep. Op zich werd het een vreemd duel, waarin Polaris aanvallend best leuke dingen liet zien maar blokkerend en verdedigend heel wat steken liet vallen. De openingsset werd bij wijze van spreken door de bezoekers door slordig serveren met 25-18 weggegeven. Vanaf de tweede set waren de rollen omgekeerd en liet Vocala onder leiding van hun excellerende libero zien te kunnen knokken voor elk punt. Bij Polaris kregen de minpunten de overhand en het uitzicht op de tweede setzege ging na de 24-23 tussenstand toch nog verloren. De 2-1 kwam identiek tot stand en in deze set had het team van coach Gylk Jongstra het geluk aan hun zijde doordat Vocala het laatste punt weggaf door een slordige uithaal (25-23.) De Noord Limburgse formatie trok daarna het initiatief volledig naar zich toe en voelde goed aan dat een zege niet uitgesloten was. Coach Gylk Jongstra: “Vanaf de vierde set ging het berg afwaarts. Passen en verdedigen lukten niet, ballen ketsten weg en de aanvallers konden het niet afmaken. De kopjes bleven hangen en zo is het gebleven tot het laatste punt (16-25 en 10-15). De verdienstelijk spelende Orly Sanders speelde haar laatste wedstrijd. Ze kan het volleyballen niet meer combineren met haar opleiding. Een meevaller was de terugkeer van Silke van Steenis, die met haar ervaring in 2019 het zelfvertrouwen van de jonge garde kan versterken. ”

Heren
Het blessurespook heeft bij de heren van Polaris maximaal toegeslagen. Van de selectie van veertien spelers waren er op de laatste speeldag van 2018 nog zeven inzetbare spelers over. Vandaar dat trainer/coach Hans van Steenis Mike Bijsterveld aan de selectie had toegevoegd. De wedstrijd tegen Nuvoc werd met angst en beven tegemoet gezien. Er stond veel op het spel. Door de twee recente nederlagen zou het team bij een grote nederlaag zelfs in de middenmoot terecht kunnen komen. Door de talrijke blessures gooide Hans van Steenis zijn team volledig om. De thuisclub begon aan het duel met Luc van Bree als aanvaller en zag ook Mees Sengers snel het veld geblesseerd verlaten. Steff de Vries verving hem. Het begin was goed met een slordig vervolg en te voorzichtig spel brachten Polaris direct in de problemen. De eerste set ging verloren met 14-25. In de tweede set gooiden de spelers alle schroom van zich af en begonnen te vechten voor ieder punt. Het publiek genoot van sterk verdedigende acties van Mitch Hommersom en Luc van Bree. Cas Heezemans begon meer te scoren en daarmee was de toon gezet. Via 25-19 werd de gelijkmaker gescoord. Met setwinst op zak kwam Polaris in de derde set direct op een 5-10 achterstand. Steeds als het gaatje kleiner gemaakt kon worden, verzuimden de aanvallers dat te doen. Nuvoc rook zijn kans en haalde met 19-25 de set binnen. Daarmee leek Polaris een verloren wedstrijd te spelen. Met Mike Bijsterveld in het veld voor de intussen geblesseerde Steff de Vries werden in het vervolg de laatste krachten met succes aangesproken. Knokkend als team werden de rally’s gewonnen en werd Nuvoc te kijk gezet. Via 13-5 en 19-12 werd voor de tweede keer de gelijkmaker gescoord (25-19). Daarmee hield Polaris Nuvoc op de standenlijst onder zich. Leeggeknokt werd aan de vijfde set begonnen. Eigen fouten zorgden voor een 4-9 achterstand. Hans van Steenis: “Ondanks een goede eindsprint werd de set en de wedstrijd verloren. Maar ik ben vol bewondering voor het team. Als ik in ogenschouw neem wat de heren vandaag hebben gegeven en hoe zij de vele blessures door harder te werken opgevangen hebben, kan ik alleen maar tevreden zijn. Het publiek heeft genoten van hun inzet en volleybalcapaciteiten. Er is nu tijd om de blessures te laten genezen zodat we op 12 januari er weer staan. En als nieuwkomer met deze jonge ploeg op plek vier staan, is meer dan we gedacht hadden.”