Verkiezingen? Wat nou weer??

Sanae Yahia legt uit:

Onze Sanae Yahia is een van de jongste raadsleden in Helmond. Zij studeert Bestuurskunde en overheidsmanagement en kan zo de theorie meteen in praktijk brengen. We vroegen haar een aantal politieke termen uit te leggen aan onze volgers. Deze keer: 15 maart verkiezingen? Wat nou weer?

Ja, 15 maart mag je weer stemmen! En deze keer mag je eigenlijk wel 3 stemmen uitbrengen. Zo zit het:

 • Stemmen voor je provincie Noord-Brabant
  Er wordt een nieuwe ‘regering’ gekozen voor de provincie. Die bepalen straks voor jou hoe je toekomst in Brabant eruit gaat zien op het gebied van: Openbaar Vervoer, (schone) energie, natuurgebieden, woningbouw, bedrijventerreinen, milieu, (duurzame) landbouw en nog veel meer.
 • (indirect) Stemmen voor de Eerste Kamer in Den Haag
  Door jouw stem op een partij in de provincie stem je indirect ook op de Eerste Kamer. Want de gekozen leden van de provincie zullen straks gaan bepalen wie er op de 75 stoelen in de Eerste Kamer mogen zitten. De eerste kamer controleert de regering en beoordeelt wetsvoorstellen van de Tweede Kamer.
 • Stemmen voor het Waterschap
  Hier moet je wel zelf weer een keuze maken. Een waterschap zorgt voor het waterbeheer in een bepaald gebied. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je genoeg en schoon drinkwater hebt. En dat je beschermd bent tegen te veel water. Maar ook: de hoogte van het grondwaterpeil. In het kort gezegd hebben boeren, bedrijven en natuurgebieden allemaal water nodig. En wie bepaalt dan hoeveel een ieder mag. Dat bepaal jij met jouw stem.

Nog nooit gestemd?
Het is niet moeilijk hoor! Dus maak gebruik van je stemrecht en volg deze 4 stappen:

 1. Maak je keuze! Stem niet zomaar wat iemand anders stemt of omdat iemand er wel aardig uit ziet. Maar verdiep je in waar de partijen voor staan. Het snelst gaat dat met de stemwijzer of MijnStem. Bekijk daarna van jouw top 3 waar ze precies voor staan. Je hoeft het niet 100% met een partij eens te zijn. Maar wel voor het grootste deel natuurlijk 🙂
  Heb je een partij gevonden? Bekijk dan op de kieslijst of je iemand ziet staan die jou mag vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld iemand die ook in Helmond woont of een jongere, wat jij ook maar belangrijk vindt. Inclusiviteit is belangrijk om zoveel mogelijk verschillende mensen mee te laten doen met de politiek.
 2. Waar kun je stemmen? Op https://waarismijnstemlokaal.nl/ zie je waar de stembureaus in jouw omgeving zijn.
 3. Neem de benodigdheden mee: je stempas (die heb je per post gekregen), een identiteitsbewijs: je ID-kaart, rijbewijs of paspoort (dat maximaal vijf jaar verlopen is)
 4. STEM! Nu ben je er klaar voor en bepaal jij mee hoe jouw toekomst eruit gaat zien. En geen zorgen, er zijn altijd mensen in het stembureau die je kunnen uitleggen hoe het werkt. Succes!

Tip voor als je op GroenLinks wilt gaan stemmen (kan gewoon!): Er staan uit Helmond 4 kandidaten zijn op de Brabantse GroenLinks-lijst: ikzelf sta op plek 11 (Sanae Yahia, 22 jaar), Thomas Tuerlings (32 jaar) staat op plek 19, Bert van Sas (62 jaar) staat op plek 34 en onze wethouder Cathalijne Dortmans (49 jaar) staat op plek 46.

Heb je nog vragen over de politiek? Wil je wel eens meedoen aan een introductie in de lokale politiek? Regelmatig organiseren wij een cursus voor inwoners. Je kunt je hiervoor gratis aanmelden bij info@groenlinkshelmond.nl.

Of meld je eens aan als gast van de raad georganiseerd door de Gemeente Helmond en ga als VIP mee naar een raadsvergadering waar alles goed wordt uitgelegd en er veel ruimte is voor vragen. En maak zo meteen even kennis met de burgemeester en een aantal raadsleden.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door GroenLinks Helmond

Wil je meedoen met GroenLinks Helmond? Dat kan. Verandering komt van alle dingen die we doen. Groot én klein. Alleen samen kunnen we Helmond veranderen.