VVD: De ‘teckeltax’

Het ‘heundje’

Het hebben van een hond bevordert het welzijn van veel Helmondse inwoners. Een hond is namelijk hartstikke goed voor je gezondheid. Het dagelijkse rondje met de hond in de wijk heeft een positief effect op het welbevinden en de onderlinge saamhorigheid. Niet alleen omdat je er voor in beweging moet komen, maar het hebben van een huisdier kan ook helpen je stress te verminderen, je bloeddruk te verlagen en bij de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ endorfine. Kinderen die met honden opgroeien ontwikkelen zelfs minder vaak allergieën en astma. Daarnaast kan het wandelen met je Helmondse ‘heundje’ bevorderlijk zijn voor de sociale controle en de daarmee samenhangende veiligheidsbeleving in een wijk.

Gelijke behandeling

Ondanks deze positieve zaken en het feit dat achtergelaten ontlasting door de meerderheid van de baasjes netjes wordt opgeruimd vindt er een financiële ‘bestraffing’ plaats in de vorm van de hondenbelasting. Steeds meer Nederlanders vinden dit onterecht en in de Tweede Kamer zijn er veel partijen die hierin meegaan. Zo is er in een deelrapport inzake de herziening lokale heffingen inmiddels een optie opgenomen om de hondenbelasting af te schaffen. Dat vindt de VVD Helmond een goede zaak. Onze partij staat voor gelijke behandeling en lage maar vooral ook evenredige lasten. Daarvan is op dit moment geen sprake. Niet alleen omdat voor andere huisdieren geen belastingheffing kan plaatsvinden maar ook omdat deze nog maar in 183 van de 352 gemeenten wordt geheven.

Enorme verschillen

Daarbij is er sprake van grote willekeur en zijn er enorme verschillen. Zo betaal je in Groningen ruim 133 euro aan hondenbelasting en in het Brabantse Zundert € 32,21 voor je eerste hond en € 32,21 voor elke tweede en volgende hond. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld een Chihuahua of een Deense dog. In Helmond kun je een rekening van € 63,- verwachten voor één hond, terwijl je voor iedere volgende hond ineens € 126,- extra moet betalen. In onze buurgemeente Laarbeek is het houden van honden daarentegen weer gratis.

Deze verschillen zijn niet meer uit te leggen en worden terecht door veel belastingbetalende Helmondse hondenbezitters als oneerlijk ervaren. Bij het uitlaten van hun hond kijken zij immers ook niet naar de gemeentegrens.

Verkiezingsprogramma

Vooruitlopend op een landelijke regeling hebben de leden van de Helmondse VVD in het verkiezingsprogramma laten opnemen dat er in Helmond een einde zou moeten komen aan deze, door ons maar even gekscherend genoemde ‘teckeltax’.

Theo Manders
Fractievoorzitter
VVD Helmond

Externe link naar artikel in het ED over Daan de Kort ons Tweede Kamerlid uit Zuidoost Brabant. Hij zet zich landelijk in voor de afschaffing van de hondenbelasting.
Link naar item bij WNL.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door VVD Helmond

De Helmondse VVD is het lokale gezicht van de grootste landelijke partij en maakt deel uit van het Lokaal Netwerk VVD Peelland.