Een gifvrij Helmond

Glyfosaat is een aanslag op het bodemleven. Het doodt namelijk niet alleen planten, maar ook bepaalde bacteriën en schimmels in de bodem.

Lara Tamarinof (GroenLinks Helmond): “Onze gemeente gebruikt zelf gelukkig al geen glyfosaat of pesticide en is al heel natuur- en insectvriendelijk bezig.” Maar van een aantal inwoners krijgen wij toch signalen dat hier en daar wat grond in of rondom Helmond de bekende glyfosaatgele kleur kreeg. En dat is een lastig punt. De gemeente verpacht ook gronden aan derden. Die kunnen vervolgens dat land bewerken op hun eigen manier. En dat in Europa het omstreden middel wederom voor een tijd is goedgekeurd helpt ons als inwoners natuurlijk ook niet…”

Daarom stelde GroenLinks een motie op met een aantal andere partijen waarin we de gemeente vragen om er aan te werken om dit middel toch van onze lokale pachtgronden te weren, zoals andere gemeentes hier ook mee bezig zijn:

  • Het gebruik van Glyfosaat zo spoedig als mogelijk te beëindigen binnen de gemeente Helmond daar waar de gemeente dit kan beïnvloeden.’ Dat kan dus bij pacht/verhuur, maar ook middels communicatie/informatieverstrekking.
  • In overleg te treden met de provincie Noord-Brabant en landelijke overheid over het belang van een breed verbod op het gebruik van Glyfosaat.

De motie is bijna unaniem aangenomen. Dus het signaal is duidelijk. Helmond wil een gifvrije gemeente zijn.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door GroenLinks Helmond

Wil je meedoen met GroenLinks Helmond? Dat kan. Verandering komt van alle dingen die we doen. Groot én klein. Alleen samen kunnen we Helmond veranderen.