GroenLinks: Stop de stank!

GroenLinks-raadslid Bert van Sas: “Afgelopen dinsdag was de zoveelste zitting bij de Raad van Staten over de stankoverlast van de kippenmestverwerking van Den Ouden bij Brouwhuis. Die zitting heeft inclusief schorsingen bijna 5 uur geduurd. Het lijkt er op dat de rechter net als in de toeslagen affaire zich strak aan de regeltjes gaat houden en de belangen van de inwoners uit het oog verliest. Maar de uitspraak moet nog volgen.

 

Ik ben de tel kwijt, maar volgens mij is dit al de 6e zitting bij de RvS in deze kwestie. Als dit niets gaat opleveren dan is een mediation traject de laatste kans om op een acceptabele termijn tot een oplossing te komen. Maar de kans van slagen hangt af van de bereidheid van alle partijen om naar elkaar te luisteren om tot een eerlijke oplossing te komen. Onze Helmondse wethouder Andrew Harijgens gaat een poging wagen om tot een mediation te komen.
 
Alle ellende is 8 jaar geleden ontstaan toen de provincie een vergunning afgegeven heeft waarbij een stanknorm opgenomen was, waar nog geen goede meetmethode voor was, en die meetmethode is er nog steeds niet. Door de gebrekkige meetmethode wordt bij alle metingen keer op keer het bedrijf beoordeeld als was het een koekjesfabriek waardoor het bedrijf 8 keer zo veel stank uit mag stoten dan eigenlijk zo mogen als het beoordeeld zou worden als een mestfabriek. Blijkbaar is het juridisch onmogelijk om zo’n foute vergunning achteraf te herstellen.
Mocht de RvS uitspraak weer negatief zijn en mocht een mediation traject op korte termijn niets opleveren dan rest alleen nog een civielrechtelijke procedure waarbij inwoners het bedrijf aanklagen vanwege het schaden van het woongenot. Wordt (weer) vervolgd)…”
 
Met vriendelijke groet,
Bert van Sas (gemeenteraadslid  GroenLinks Helmond)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door GroenLinks Helmond

Wil je meedoen met GroenLinks Helmond? Dat kan. Verandering komt van alle dingen die we doen. Groot én klein. Alleen samen kunnen we Helmond veranderen.