“Vragen stellen”?

Onze Sanae Yahia is een van de jongste raadsleden in Helmond. Zij studeert Bestuurskunde en overheidsmanagement en kan zo de theorie meteen in praktijk brengen. We vroegen haar een aantal politieke termen uit te leggen aan onze volgers. Deze keer: “vragen stellen”

‘Vragen stellen’ is een van de vele ‘instrumenten’ van de gemeenteraad. Dat klinkt best logisch maar ze hebben wel speciale spelregels. Zo kennen we:

  • Mondelinge vragen: indien er verduidelijking nodig is over een voorstel van het college of er behoefte is om de mening te horen van het college over een onderwerp dan kan een raadslid daar tijdens een commissie- of raadsvergadering vragen over stellen.
  • Schriftelijke vragen: buiten de commissie- of raadsvergaderingen kan een raadslid schriftelijke vragen indienen aan het college. Meestal gebeurt dit naar aanleiding van actuele gebeurtenissen of berichten in de media. De vragen worden kort en duidelijk geformuleerd en eventueel voorzien van een inleiding of toelichting. De vragen worden formeel ingediend bij de voorzitter van de raad. Schriftelijke vragen worden volgens het Reglement van orde binnen 30 werkdagen (max 6 weken dus) schriftelijk beantwoord.
  • Vragenhalfuurtje: Voorafgaand aan de raadsvergadering (19.00 – 19.30) hebben raadsleden de gelegenheid om vragen te stellen aan de collegeleden over actuele onderwerpen. Die vragen moeten wel een dag vóór de vergadering zijn ingediend bij de raadsgriffier.

Het stellen van schriftelijke vragen gebeurt regelmatig in Helmond. Het is een groot recht om deze vragen te kunnen stellen en daar antwoorden op te krijgen als politieke partij. Er zitten wel nadelen aan:

  1. Het kan even duren voor je antwoorden hebt ;
  2. Er wordt veel tijd van ambtenaren gevraagd om dit officieel te kunnen beantwoorden, zeker als er veel vragen worden gesteld. De gemeente kampt net als de rest van Nederland met een personeelstekort, dus mocht je nog een leuke baan zoeken…
  3. De ‘kosten’ per vraag zijn niet makkelijk te bepalen, maar er zijn schattingen van 500 euro per vraag. Schriftelijke vragen in de Tweede Kamer zijn bijna 10x zo duur.

Er worden in Helmond heel wat vragen gesteld èn antwoorden gegeven. Op deze pagina kun je ze terugvinden: vragen van raadsleden. Als er VA staat, dan betekent dat de Vragen ook al Antwoorden hebben.

Heb je nog vragen over de politiek? Wil je wel eens meedoen aan een introductie in de lokale politiek? Regelmatig organiseren wij een cursus voor inwoners. Je kunt je hiervoor gratis aanmelden bij info@groenlinkshelmond.nl.

Of meld je eens aan als gast van de raad georganiseerd door de Gemeente Helmond en ga als VIP mee naar een raadsvergadering waar alles goed wordt uitgelegd en er veel ruimte is voor vragen. En maak zo meteen even kennis met de burgemeester en een aantal raadsleden.

Sanae heeft nog meer woorden uitgelegd:

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door GroenLinks Helmond

Wil je meedoen met GroenLinks Helmond? Dat kan. Verandering komt van alle dingen die we doen. Groot én klein. Alleen samen kunnen we Helmond veranderen.