VVD Helmond stelt vragen over lange procedures welstand

Met onvrede over de welstand en een gevoel van onmacht, worden plannen voor droomhuizen aangepast en hebben bewoners voor raad aangeklopt bij de VVD.

De VVD heeft onlangs contact gehad met toekomstige bewoners van de recent uitgegeven kavels van deelgebied Liverdonk in Brandevoort. “De afgelopen maanden heb ik diverse bewoners aan de deur gehad die hebben aangegeven tegen de muur te lopen bij de welstand. Met onmacht worden plannen van een droomhuis aangepast en ontstaan er gevoelens van ontevredenheid. Waarbij er zelfs een advocaat in de arm is genomen. Geen leuk begin, terwijl de bouw nog moet beginnen.” aldus Joyce Willems-Kardol de nummer 2 op de lijst bij VVD Helmond.

Werking van de welstand
De zittende leden van de Welstandscommissie Helmond hebben per 30 juli jongsleden hun werkzaamheden neergelegd. Daarna is op 14 september door de gemeente Helmond besloten om de diensten van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) in te zetten om zo de onafhankelijke advisering van de Welstandscommissie te kunnen continueren. Vanwege de nieuwe Omgevingswet zou de gemeenteraad van Helmond dan medio 2022 een besluit gaan nemen tot installatie van een nieuw adviesorgaan Ruimtelijke Kwaliteit.
De samenwerking met de huidige welstand wordt echter door de toekomstige bewoners letterlijk omschreven als niet werkbaar, ongeorganiseerd en rommelig: “Ze bereiden zich totaal niet voor op hun overleg (oude documenten, niet ingelezen, kennen hun eigen andere plannen en de eerdere herziene plannen niet)” én ‘”Ze hebben totaal geen affiniteit met de wijk” aldus een bewoner.

Bouwen, bouwen, bouwen
De druk op de woonmarkt vraagt om snelheid in het bouwproces. In het verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen schrijft de VVD Helmond: We willen dat alle inwoners makkelijk en sneller kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten of aan te passen. Regels uit bestemmingsplannen zijn digitaal en actueel beschikbaar. De welstandscommissie volgt transparante uitgangspunten en moet niet tot in het detail sturen maar slechts sturen op hoofdlijnen.

De VVD heeft daarom raadsvragen gesteld aan D’66 wethouder Gaby van den Waardenburg.
Inmiddels hebben ook mensen uit De Groene Loper zich gemeld die hetzelfde ervaren. Loopt u hier ook tegenaan? Bundel de krachten en mail mij, om samen sterker verder te gaan. Mijn e-mailadres vindt u op de website van de VVD Helmond. Deze bereikt u door op onderstaande link te klikken.

Joyce Willems-Kardol

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door VVD Helmond

De Helmondse VVD is het lokale gezicht van de grootste landelijke partij en maakt deel uit van het Lokaal Netwerk VVD Peelland.