Wat is een motie? Sanae Yahia (GroenLinks Helmond) legt uit

Onze Sanae Yahia is een van de jongste raadsleden. Zij studeert Bestuurskunde en overheidsmanagement en kan zo de theorie meteen in praktijk brengen. We vroegen haar een aantal politieke termen uit te leggen aan onze volgers. Deze keer: de motie.

“Een van de instrumenten die de gemeenteraad heeft is de motie. Dat betekent zoveel als een voorstel, of een oproep aan het college (burgemeester en wethouders). Met een motie laat je de gemeenteraad uitspraak doen (door voor of tegen te stemmen) over een onderwerp dat op de agenda staat. Als het een voorstel is over iets dat die avond niet op de agenda staat noemt men dat: ‘motie vreemd aan de orde van de dag’.

Het doel van een raadslid is dat het college met de ingediende motie aan de slag gaat. Een motie is echter niet bindend. Maar in de praktijk worden de moties in Helmond wel uitgevoerd als de gemeenteraad aangeeft dat ze ermee instemmen. Het kan soms wel even duren voordat dit is gedaan.

In een motie staan vaak ook moeilijke termen als: ‘overwegende dit, gehoord de beraadslaging, constaterende, dat …’ Hier vind je daar een voorbeeld van. Daarom heeft GroenLinks Helmond al eens een voorstel ingediend om moties in begrijpelijk taal op te stellen. Lees dit voorbeeld maar eens. Waarom moeilijk doen als het ook begrijpelijk kan?”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door GroenLinks Helmond

Wil je meedoen met GroenLinks Helmond? Dat kan. Verandering komt van alle dingen die we doen. Groot én klein. Alleen samen kunnen we Helmond veranderen.