Op zaterdag 24 september heeft wethouder Marita van Lierop, een heel bijzondere Art Gallery geopend. De door de oorlog, naar Nederland gevluchte kunstenares Julia Ilkiv, is uiteindelijk in Helmond terecht gekomen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zij heeft haar schilderkunst ook hier weer opgepakt en het resultaat is hier nu in de Art Gallery in de Passage 35, voor een ieder tentoongesteld.

Hoe kan het gaan

Julia Ilkiv, is in maart met haar man en dochtertje Dominika, vanuit Oekraïne hier naar hier gevlucht. Julia is geboren en getogen in het dorp Skhidnytsia in Oekraïne. Ze tekent al sinds haar kindertijd, maar professioneel sinds 2020.

Haar  werk had ze ingelijst  klaar staan voor haar eerste expositie, toen de oorlog uitbrak en moest vluchten met haar gezin. De Art Gallery zal tevens dienst doen als atelier, waar u ze bij een bezoek, bezig kunt zien met haar werken. Iedereen is van harte welkom, om eens een kijkje te komen nemen en een gesprekje met haar aan te gaan..

Toeval bestaat niet

 Na het zien van haar werk en het horen van haar verhaal was Marielle van de Kerkhof , zo onder de indruk dat ze contact heeft opgenomen met Linda Haverkamp van VOLOP Helmond, met het idee voor een Pop Up Art Gallery.   Zes weken later was het zover, 16 september kregen ze voor 8 weken de sleutel en nu op  24 september  heeft  de feestelijke opening , door wethouder Marita van Lierop plaats gevonden.

Het is een mooie galerij van schilderstukken en een diversiteit van onderwerpen, die ze hier heeft hangen. Ook dochtertje  Dominika is al een beetje in de voetsporen van haar moeder getreden, want ook van haar hangen er enkele werkjes in de expositie. Er volgden natuurlijk, nog enkele speeches van onder andere Marielle van de Kerkhof, Linda Haverkamp en ook van Julia Ilkiv zelf.

Belangstelling

 De belangstelling , bij de opening van deze Art Gallery was heel goed. Ik vond het persoonlijk een eer, om als oorlogsveteraan, deze opening fotografisch vast te leggen van iemand, die voor de oorlog gevlucht is met haar gezin. “Vrijheid is niet vanzelf sprekend “.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk, wederom dank voor deze mooie foto-impressie van een fantastisch initiatief. Ook sluit ik mij helemaal aan bij jouw uitspraak “Vrijheid is niet vanzelf sprekend “.Helaas gaat men daar vaak maar al te gemakkelijk van uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.