Helmonds oud-archivaris Henk Roosenboom heeft het allemaal uitgezocht en beschreven. Op 21 juni ontvangt wethouder Gaby van de Waardenburg het boek dat daar uit voortgekomen is: ‘De ‘grouwelijke misdaad van een Surinaamse plantagehouder en zijn dochter’. Dat gebeurt in het Kasteel Helmond.

Op 29 juli 1774 werd een Zeeuwse plantagehouder, vooraanstaand burger en schepen van de stad Helmond, en zijn 25-jarige dochter Petronella Cornelia veroordeeld wegens incest. Hij werd gewurgd, zij kreeg vijftig jaar tuchthuis opgelegd. Geïntrigeerd door dit opmerkelijk vonnis reconstrueerde Roosenboom het levensverhaal van vader en dochter.

De man is 1720 geboren in Ieper. Hij groeide als wees op in Middelburg en werd zeeman en militair. In Suriname bestierde hij vijftien jaar lang een plantage. Nadat weggelopen slaven zijn derde vrouw hadden vermoord, ging hij met Keesje, dochter uit zijn tweede huwelijk, terug naar de Republiek. Hij vestigde zich in Helmond en werd  lid van het stadsbestuur. Na aanhoudende geruchten dat Keesje zwanger van hem was, werden beiden gearresteerd. De drossaard en andere Helmondse notabelen probeerden in ruil voor veel smeergeld de zaak in de doofpot stoppen. Uiteindelijk greep de Raad van Brabant in.

Update: op 21 juni werd het boek gepresenteerd. Hieronder een foto verslag van Hans Choufour.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *