Proef met deelauto en bakfietsen in Brandevoort wegens succes verlengd

De mobiliteitshub bij station Brandevoort blijft nog minstens een jaar in gebruik. Inwoners weten het centrale punt waar de  elektrische auto en – bakfietsen staan, goed te vinden. Sinds de opening steeg het aantal gebruikers van de ‘smart hub’ langzaam maar gestaag. Ook steeg de duur van het gebruik van een vervoersmiddel. Redenen genoeg voor de samenwerkende partners om de pilot met een jaar te verlengen.

De test moet in 2022 nog meer inzicht geven in het gebruik van deelvervoer in Helmond. Gezien de grote groei van de stad en de toename van het verkeer, onderzoekt de gemeente manieren waarop Helmond het beste bereikbaar en leefbaar blijft. Stichting Brainport Smart District kan de opgedane ervaring goed gebruiken voor de hubs (centrale plekken) die de komende jaren gebouwd worden in de wijk van de toekomst ten noorden van Brandevoort.

Doel

Uit onderzoek van de gemeente Helmond naar deelvervoer, bleek in 2020 al dat een derde van de Helmonders die nog geen gebruik maakt van deelmobiliteit, geïnteresseerd is om dat in de toekomst (misschien) wel te doen.

Door middel van de pilot wil Helmond in 2022 nog meer te weten komen over het gebruik van de voertuigen in Brandevoort; waarom gebruiken mensen ze wel of waarom juist niet? Waar hebben de inwoners behoefte aan?

Alternatief tweede auto

De elektrische deelauto of bakfietsen bij de hub Brandevoort zijn voor inwoners van Brandevoort een goed bereikbaar en betaalbaar alternatief voor een (tweede) auto. Hoe meer inwoners de auto laten staan, hoe meer ruimte er over blijft op straat voor recreatie, groen en ontmoeting. De straat wordt een stuk veiliger, de lucht blijft schoner en er zijn minder parkeerproblemen. Zo draagt de hub bij aan een bereikbaar en leefbaar Helmond.

Wethouder Harijgens: “Om er voor te zorgen dat onze stad goed bereikbaar én leefbaar blijft, zijn er naast de eigen auto alternatieven nodig om slimmer of anders te reizen. Deelvervoer biedt zo’n alternatief. Dankzij de hub in Brandevoort kan je zonder auto makkelijk, snel, groen en goedkoop toch lekker op pad. De ervaring die de we hier in Brandenvoort opdoen over het gebruik van deelmobiliteit nemen we mee in onze plannen in de toekomst.”

In Helmond werken de gemeente, Brainport Smart District en aanbieder Hely samen aan de hub in Brandevoort.

Archieffoto: Toenmalig wethouder Antoinette Maas opende in juli vorig jaar de hub in Brandevoort. 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.