Proeven voelen en ruiken tijdens IVN-wandeling

Proeven voelen en ruiken wat de natuur je biedt. Dat was de bedoeling van de IVN-wandeling rondom het Buntven bij Deurne. Speciaal voor kinderen was dit een leuke wandeling om hen dichter bij de natuur te brengen. Helaas waren er geen kinderen meegekomen, maar ook de aanwezige jeugd van vroeger heeft genoten van de mooie wandeltocht vol natuurervaringen.

De tocht was onder begeleiding van de natuurgidsen Maria en Marion. Tijdens de wandeling mocht er geproefd worden van waterpeper, een plantje met een peperachtige smaak. Het nagelkruid blijkt kleine haakjes te hebben waardoor de zaadjes aan je kleding blijven hangen en de zaadjes van springzaad vliegen weg als je met je hand de peulen aanraakt. Ook staan we even stil bij een boom waar het gonst van de insecten, de vuilboom. Een boom, die ook wel sporkehout wordt genoemd, waar je de bloempjes nauwelijks van ziet, maar die de insecten feilloos aantrekt. Dichterbij het water van het Buntven staan bijzondere vleesetende plantjes, de zonnedauw.

Dierensporen

Verderop wijst de gids op een gaatje in de grond, waar het gonst van wespen. Het blijken houtwespen te zijn, die in het holletje onder de boomstronk een nest hebben. In deze omgeving zien we vlinders, hommels, bijen en sprinkhanen. Ook vinden we op aanwijzing van de gidsen diverse webben van een tijgerspin en een web van een trechterspin. Een van de gidsen vindt een larve van de mierenleeuw. Ook gaatjes in het zand wijzen op de aanwezigheid van zandbijen.

Ogen dicht en wat hoor, ruik, voel ik?

‘Zoek een plekje. We gaan even allemaal lekker zitten,’ geven de IVN-gidsen aan. Als iedereen een zitplekje heeft, krijgen ze allemaal een stukje papier waarop ze hun ervaringen moeten schrijven. ‘Wat hoor je…uit welke richting voel je de wind…wat zie je allemaal om je heen, wat voel je, heb je het warm of koud en wat ruik je? Waar zit je op en is dat hard of zacht? Hoe ziet de hoogste boom eruit en wat zie je aan de horizon? Allemaal vragen om de jeugd van vroeger de natuur te laten ervaren. Als toegift mochten de deelnemers een rijmpje maken. Er kwamen enkele bijzondere rijmpjes voorbij: water, hei en bomen, hier kun je vaker komen. En: het Buntven is zo mooi en fijn, je kan hier zowel in de zomer als in de winter zijn.

Maria, Marion en ook Anne hartelijk dank voor het proeven voelen en ruiken…het waren mooie natuurervaringen.

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.